HORVAT UHAPŠEN, MILOŠEVIĆ SUMNJIV: Prvi put hrvatska policija hapsi aktuelnog ministra u svojoj vladi

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

20. 02. 2022. u 08:42

U ZAGREBU je uhapšen ministar građevine Darko Horvat, a pod istragom su potpredsednik vlade iz redova srpske manjine u Hrvatskoj Boris Milošević, ministar rada Josip Aladrović i bivši ministar Tomislav Tolušić.

ХОРВАТ УХАПШЕН, МИЛОШЕВИЋ СУМЊИВ: Први пут хрватска полиција хапси актуелног министра у својој влади

Foto MPG.GOV.HR

To je ujedno i prvi put da policija hapsi aktuelnog ministra, inače i najnepopularnijeg u hrvatskoj vladi kojeg javnost optužuje da nije uradio ništa nakon zemljotresa u Zagrebu i na Baniji. Sumnjiče ga da je dao 400.000 evra nezakonitih podsticaja u vreme dok je bio ministar privrede.

Borisa Miloševića istražitelji sumnjiče da je posredovao kod davanja podsticaja jednom srpskom poslovnom čoveku pre pet godina. Horvat je pod sumnjom da je takođe koristio svoj politički uticaj kod davanja podsticaja za mala i srednja preduzeća, a Aladrovića istražitelji sumnjiče da je koristio položaj za zapošljavanje nekih osoba.

Kuća Darka Horvata, Foto Profimedia

Premijer Andrej Plenković indirektno je optužio Državno odvetništvo i USKOK da su izabrali "čudan tajming" za istragu. "Neće biti vanrednih izbora, a koalicija je stabilna", rekao je Plenković nakon hitnog sastanka hrvatske vlade. Potvrdio je da je u kontaktu sa potpredsednikom Miloševićem i da SDSS i dalje daje čvrstu podršku vladi. Najavio je i da će ministar Darko Horvat biti smenjen ako i dalje ostane u pritvoru.

Pre samo koji dan premijer je rekao nakon zahteva opozicije za smenu Horvata da se mogu "postaviti na trepavice", jer on o tome odlučuje.

Megaafera u Hrvatskoj dolazi nakon niza manjih koje poslednje vreme potresaju hrvatsku vladu, ali ih opozicija nije iskoristila. Zasada nije objavljeno hoće li biti skinuti i imuniteti ministara koji su pod sumnjom, a iz USKOK-a potvrđuju da nastavljaju sa istragom.

Brojne su reakcije u Hrvatskoj, a opozicija traži da HDZ napusti vlast.

Foto Tanjug

Nije vanredno

PREMIJER Andrej Plenković (na slici) ocenjuje da nema vanredne situacije zbog hapšenja jednog ministra, istrage nad dvojicom sadašnjih i jednim bivšim. A bivši ministar Tomislav Tolušić u međuvremenu je evropskim novcem pokrenuo proizvodnju vina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)