TRAŽI SE NASLEDNIK BOZANIĆA: Iz Vatikana se "naslućuje" zamena zagrebačkom nadbiskupu u talasu podmlađivanja, odlazi “stara garda”

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

14. 01. 2022. u 22:12

NAKON što je papa Franja promenio većinu desno orijentisanih hrvatskih biskupa, na red je čini se stigao i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Jer, ove godine sledi završni krug promena među hrvatskih biskupima, a onda je sigurno da će na red doći i sam Bozanić.

TРАЖИ СЕ НАСЛЕДНИК БОЗАНИЋА: Из Ватикана се наслућује замена загребачком надбискупу у таласу подмлађивања, одлази “стара гарда”

Josip Bozanić / Arhiva

Iako se godinama kalkuliše da će on otići u Vatikan na neku novu dužnost, to se do sada nije dogodilo. Za dve godine, kada navrši 75 godina, moraće papi da podnese zahtev za penzionisanje, ali se u krugovima bliskim Vatikanu spominje mogućnost da će do promene doći i pre toga, možda i veoma skoro.

Pogotovo što je krug oko pape Franje bio veoma suzdržan oko načina kako crkvu u Hrvatskoj vode biskupi bliski Bozaniću. Zameralo im se da ne slede promene koje se dešavaju u samom Vatikanu, pre svega kurs sadašnjeg pape.

Bozanić se do sada održao veštim manevrima, iako nije omiljen u Vatikanu među svim saradnicima pape Franje. Dugo je trebalo i da reaguje i pozove vernike da se vakcinišu, iako je papa to odmah uradio. Pre dve godine Bozanić je nakon finansijske afere u Vatikanu isključen i iz rada Kardinalske komisije za vatikansku banku.

Uskoro sledi i odlazak još nekolicine preostalih biskupa "stare garde", među kojima je i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je i predsednik Hrvatske biskupske konferencije. Odlazi i požeški biskup Antun Škvorčević, čime se otvaraju vrata da papa imenuje isključivo biskupe po svojoj volji, pre svega one sveštenike koji nisu opterećeni prošlošću i nacionalizmom.

Do sada je imenovano dvanaest novih biskupa koji retko istupaju u javnosti, ali niko od njih ne zastupa stari kurs konzervativnog krila Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Ko će naslediti odlazeće, nije moguće prognozirati. Velika su iznenađenja bila i do sada, jer je papa imenovao neke potpuno nepoznate sveštenike bez mnogo iskustva za biskupe, ali i napravio brojne neočekivane promene. I sam Kaptol su neka papina imenovanja iznenadila, a nije neka tajna da je Franja omražen u delu konzervativnog sveštenstva, koje samo čeka "novog papu".

Sve se manje i kod hrvatskih biskupa spominje proglašenje kardinala Alojzija Stepinca svetim, jer je očito da se to neće tako brzo dogoditi, bar za Franjinog pontifikata. Novoizabrani biskupi o tome gotovo i ne govore, a u poslednje vreme sve manje to pominje i kardinal Bozanić.

KANDIDAT

DUGO se kao Bozanićev naslednik spominjao monsinjor Dražen Kutleša, koji je u međuvremenu postao apostolski upravnik Porečko-pulske biskupije. Ali, kao i kod izbora pape, najizgledniji kandidati najčešće ne budu izabrani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)