HRVATSKA NAGRABUSILA: Zagreb mora da plati 39,5 miliona evra američkoj kompaniji

Novosti online

15. 12. 2021. u 18:56

HRVATSKA vlada je u sredu dala saglasnost za sklapanje sporazuma o prijateljskom rešenju spora između Hrvatske i kompanije Kolgejt/Makalum.

ХРВАТСКА НАГРАБУСИЛА: Загреб мора да плати 39,5 милиона евра америчкој компанији

Foto: Depositphotos

Na osnovu tog sporazuma ovoj američkoj kompaniji isplaćuje se 297 miliona kuna (39,5 miliona evra).

Američkom investitoru isplatiće se ova suma, a on se zauzvrat odriče pokretanja bilo kakvih sudskih i arbitražnih postupaka protiv Republike Hrvatske. Dodatno se obavezuje da u narednih pet godina najmanje 13,3 miliona evra od spomenutog iznosa uloži natrag u Hrvatsku.

Nagodbom bi se izbegao sasvim izvestan arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID), a izbegava se i tužba Razvojne banke SAD (Ju-Es internešenal development fajnes korporejšen), pred američkim sudom zbog polise osiguranja ulaganja koju investitor ima, kažu u Vladi.

Pored toga, nagodbom se od državnog budžeta otklanja potencijalna obaveza veća od 1,25 milijardi kuna (166,2 miliona evra), uz dodatne visoke troškove stranih advokatskih kancelarija, svedoka, veštaka i rada arbitražnog suda, a izbegava se i reputacijska šteta za Hrvatsku kao ulagačko odredište, kažu u Vladi i ističu da sklapanje nagodbe podržava američka ambasada u Hrvatskoj, prenosi Poslovni dnevnik.

Procena potencijalne obaveze Republike Hrvatske temelji se na protestnoj noti koju je investitor dostavio Republici Hrvatskoj 12. avgusta 2020, u kojoj se investitor poziva na povrede odredbi Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o podsticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja koji je potpisan 1996, i to na povrede odredbi o nacionalnom tretmanu, povrede odredbi o poštenom i pravičnom tretmanu, uskraćivanje učinkovite sudske zaštite i eksproprijacije.

(Poslovni dnevnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa