POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV MINISTRA BIH: Selmo Cikotić osumnjičen za nezakonitu prodaju naoružanja

Tanjug

08. 12. 2021. u 14:10

SUD BiH potvrdio je optužnicu protiv aktuelnog ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH Selme Cikotića koja ga tereti za zloupotrebu položaja i prema kojoj je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je bio ministar odbrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МИНИСТРА БИХ: Селмо Цикотић осумњичен за незакониту продају наоружања

Selmo Cikotić / Foto Avaz

To je potvrđeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi portal sarajevskog Avaza i podseća da je Tužilaštvo ranije saopštilo da se Cikotić tereti da je, u pomenutom periodu, zloupotrebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarelog oružja, municije i vojne opreme.

- U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamenika, kao i Predsedništva BiH, vršio izmene ugovora, nakon čega je preduzeću ''Scout'' d.o.o. Zagreb, umesto zastarelog naoružanja i municije, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu - navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Cikotić je, kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično jelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)