MINISTAR OŠTETIO BiH ZA 9,7 MILIONA KM?! Podignuta optužnica protiv Selma Cikotića zbog nezakonite prodaje naoružanja

O. MATAVULj

27. 11. 2021. u 06:08

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv Selma Cikotića (57), aktuelnog ministra bezbednosti BiH, zbog zloupotrebe službenog položaja kojom je budžet BiH oštećen za 9,7 miliona maraka, a drugima pribavljena višemilionska korist.

МИНИСТАР ОШТЕТИО БиХ ЗА 9,7 МИЛИОНА КМ?! Подигнута оптужница против Селма Цикотића због незаконите продаје наоружања

Selmo Cikotić / Foto Avaz

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da se optužnica odnosi na period od 2009. do 2011. godine, kada je Cikotić obavljao dužnost ministra odbrane BiH.

- Optuženi se tereti da je zloupotrebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način i na štetu resornog ministarstva pogodovao kupcu prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarelog oružja, municije i vojne opreme - rekao je Grubešić.

U optužnici, koja je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se da je Cikotić potpuno nezakonito, zaobilazeći zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamenika i Predsedništva BiH pravio izmene ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije. Time je preduzeću Scout d.o.o. Zagreb iz Hrvatske umesto zastarelog naoružanja i municije, predviđenog za otpis i prodaju radi smanjenja troškova, izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu.

- Na taj način je, prema optužnici, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, dok je drugima pribavio višemilionsku imovinsku korist - istakao je Grubešić.

Kako saznajemo, Cikotić je doneo dve odluke i zaključio četiri aneksa na ugovore o prodaji koji su zaključeni 2003. i 2004. između entitetskih ministarstava odbrane i hrvatskog preduzeća. Time je, kako se navodi u optužnici, kao službena osoba iskoristio svoj položaj i prouzrokovao štetu BiH čime je počinio produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

- Krivicu optuženog Tužilaštvo BiH će dokazivati saslušanjem većeg broja svedoka i stručnih veštaka, kao i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza - istakao je Grubešić.

BEZBEDNOSNE PROVERE

PROTIV Selma Cikotića Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu u aferi "Bezbednosne provere", koja se odnosila na malverzacije u vezi sa imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rešavanje postupaka bezbednosnih provera za policijske i državne službenike. Zajedno s Cikotićem optuženi je direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije Osman Mehmedagić Osmica i Muriz Druškić. Međutim, Sud BiH je optužnicu u celosti odbio kao neosnovanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024