OTVORILI VRATA ZA VEHABIJE U VOJSCI: Kakve su posledice odluke Ustavnog suda BiH da udovolji Izetbegovićevom zahtevu

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 12. 2021. u 06:08

USTAVNI sud BiH utvrdio je, odlučujući o zahtevu Bakira Izetbegovića, predsedavajućeg DN Parlamenta BiH, da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH, dok su u službi i u uniformi, prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vere zagarantovani Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

ОТВОРИЛИ ВРАТА ЗА ВЕХАБИЈЕ У ВОЈСЦИ: Какве су последице одлуке Уставног суда БиХ да удовољи Изетбеговићевом захтеву

Foto Nezavisne novine

Ova odluka u praksi će značiti da svi muslimanski vojnici koji žele da nose bradu, to sada mogu da urade, ali nakon što Oružane snage izmene Pravilnik o izgledu vojnika i isticanju verskih obeležja.

Ipak, sagovornici "Novosti" kažu da prihvatanje Izetbegovićeve apelacije znači da se definitivno od Oružanih snaga pravi armija vehabija i mudžahedina.

- U slučaju Izetbegovićeve apelacije, ne govori se o bradi kao estetskom detalju, već verskom. Poznato je da je brada simbol vehabija, mudžahedina i radikalnih islamista - kaže za "Novosti" Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama.

Prema njegovim rečima, ova odluka je i jasna poruka Evropskoj uniji da će u srcu Evrope sada imati islamsku armiju.

- Bradate vehabije sa oružjem i uniformom priznate vojne službe postaju sada realnost u Evropi. Izetbegović je ispunio san svih muslimana u BiH, a pogotovo radikalnih, koji su čekali dan kada će vehabije komandovati vojskom BiH. Srbi i Hrvati sigurno neće primati naredbe od bradatog vehabije - ističe Galijašević.

On dodaje da se ovakva odluka može gledati i na način da je Izetbegović podržao raspad Oružanih snaga na tri dela i da je došlo vreme da svaki narod dobije svoju vojsku, a kako je i napisano u Dejtonskom sporazum.

Mirko Okolić, zamenik ministra odbrane BiH, kaže da će odluka Ustavnog suda imati velike posledice po Oružane snage BiH jer definitivno političkim odlukama menja se način funkcionisanja Oružanih snaga BiH.

- Oružane snage nisu obavezna služba. U nju se dolazi dobrovoljno i prihvataju se pravila OS BiH. Sad očigledno svako može da nameće svoja pravila. Brade se neće još nositi dok se ne izmene pravilnici. Videćemo i ko će da meri brade i kakve će brade sad želeti da nose - ističe Okolić.

Priču o ugrožavanju verskih prava u OS BiH pokrenuli su Bošnjaci, pre svega Emela Mujanović, koja je vojnik OS BiH skoro deset godina. Ona godinama traži da nosi hidžab. Nakon što je odbijena pred sudovima, pojavio se Bakir Izetbegović koji je podneo apelacije Ustavnom sudu da se izjasni mogu li vojnici nositi brade i hidžabe. Brade su dobile zeleno svetlo, a o hidžabu odluka će biti doneta u narednom mesecu.

NEMA VERSKIH OBELEŽJA

PRAVILNIK Oružanih snaga BiH o izgledu vojnika propisao je kako treba da izgledaju njihovi pripadnici. Nije dopušteno isticanje nikakvih verskih obeležja ili nošenje verskih predmeta na vidnom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti