BAKIRU PRETE I SANKCIJE ZBOG HRVATA! Ofanziva međunarodne zajednice oko usvajanja izmena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 11. 2021. u 08:12

UKOLIKO lider SDA Bakir Izetbegović nastavi da odbija predloge HDZ BiH i Dragana Čovića, predsednika te stranke, oko Izmena izbornog zakona BiH, kojim bi se sprečilo da se samo bošnjačkim glasovima izabere hrvatski član Predsedništva BiH, a kako se desilo sa izborom Željka Komšića na poslednjim izborima, Evropska unija je spremna da uvede sankcije Izetbegoviću, potvrđeno je "Novostima" u diplomatskim krugovima.

БАКИРУ ПРЕТЕ И САНКЦИЈЕ ЗБОГ ХРВАТА! Офанзива међународне заједнице око усвајања измена изборног закона у Босни и Херцеговини

Foto Novosti

- Predsednik HDZ BiH je već preko Hrvatske izlobirao podršku u EU za izmene izborne regulative BiH. Sad je pritisak na Izetbegovića i bošnjački politički kor - ističu izvori.

Kako kažu naši izvori, Čović je čak ponudio nekoliko opcija Izetbegoviću, a među kojima i da se samo za izbore formira izborna jedinica u Federaciji BiH sa opštinama gde su Hrvati većina i da se u njima bira hrvatski član Predsedništva BiH. Ali, i taj predlog je odbio Izetbegović.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, Foto Avaz

Kako bi "smekšali" Izetbegovića i bošnjačke političare da prihvate Izmene izbornog zakona, a koje se odnose na Federaciju i izbor članova Predsedništva, u Sarajevo su doputovali izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Angelina Ajhorst i američki izlasnik Metju Palmer. Oni će obaviti razgovore sa, pre svega, bošnjačkim političkim predstavnicima na temu izmena izborne regulative, ali planiraju da čuju mišljenje i institucija BiH i nevladinog sektora.

Vehid Šehić, predsednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" kaže da je krajnji rok za dogovor oko izmena izborne regulative januar, jer u maju CIK BiH raspisuje izbore.

Željko Bakalar, predsednik Centralne izborne komisije BiH izjavio je da će se oni prilagođavati svim blokadama i opstrukcijama.

- Imali smo takvu situaciju i pred izbore 2020. Ono što je osnovna poruka koju sam ja izneo predstavnicima međunarodne zajednice jeste da izbora mora biti - rekao je Bakalar.

Nenad Stevandić, predsednik Srpskog kluba u PBiH, kaže da će Srpska podržati dogovor Hrvata i Bošnjaka, ali da je to neizvesno jer SDA ne želi dogovor.

- SDA i Bošnjaci žele od Hrvata u FBiH da naprave manjinu. Problem Izbornog zakona je što SDA preko njega želi da bošnjačkim glasovima bira sebi podobne Hrvate i Srbe. Komšić je pravi primer - ističe Stevandić.

Nakon izbora Komšića na izborima pre tri godine, HDZ BiH je odbio bilo kakvu saradnju sa SDA na području Federacije, zbog čega FBiH ima vladu u tehničkom mandatu skoro tri godine.

Foto Tanjug

PALMER: NIKOGA NE PRITISKAMO!

IZASLANIK SAD Metju Palmer (na slici) izjavio je u Sarajevu da on i Angelina Ajhorts nisu došli sa nekim određenim planom ili projektom.

- Mi samo želimo da pomognemo političkim strankama da se dogovore kako bi došlo do poboljšanja funkcionisanja institucija i da bismo pomogli BiH na njenom putu napretka - rekao je Palmer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa