ŠOLET PRENEO PORUKU VAŠINGTONA: Vreme da se BiH okrene budućnosti

Tanjug

16. 11. 2021. u 22:41

SAVETNIK u američkom Ministarstvu inostranih poslova Derek Šolet izjavio je da je na sastanku sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, poručio da je vreme da se ta zemlja okrene budućnosti.

ШОЛЕТ ПРЕНЕО ПОРУКУ ВАШИНГТОНА: Време да се БиХ окрене будућности

Foto Novosti

On je na Tviteru naveo da je naglasio posvećenost SAD-a suverenitetu, teritorijalnom integritetu i evropskoj perspektivi BiH.

-Pozvao sam na deeskalaciju, dijalog i funkcionisanje institucija na svim nivoima vlasti. Vreme je da se BiH okrene budućnosti.

U zgradi Predsedništva BiH ranije večeras sastali su se Derek Šolet, američki ambasador u Sarajevu Erik Nelson i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

SAD posvećuju pažnju BiH, imamo alate za krizu

SAD posvećuju veliku pažnju bosanskoj političkoj krizi i imaju alate koje mogu da iskoriste protiv nacionalističkih lidera koji izazivaju podele u ratom zaplašenoj, multietničkoj balkanskoj zemlji koju pokušavaju da rasparčaju", rekao je danas visoki američki zvaničnik Derek Šolet.

On je rekao da ako neki lideri nastave putem podela, dezintegracije, povlačenja iz centralnih institucija, postoje alati kojim će SAD morati da kazne takvo ponašanje i uz to je pomenuo moguće sankcije.

-Naš apel liderima u Bosni je da se uzdignu iznad svog sopstvenog interesa i da pokušaju da imaju na umu širi interes svog okruženja, poručio je savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šolet u intervjuu za AP.

Šolet, koji vrši funkciju savetnika američkog državnog sekretara, stigao je u Bosnu u ponedeljak na trodnevne sastanke sa njenim najvišim političkim liderima u trenutku najgore političke krize u zemlji otkako je 1995. godine Dejtonskim mirovnim sporazumom uz posredovanje SAD okončano više od tri i po godine krvoprolića.

-Veoma smo zabrinuti. U Vašingtonu se posvećuje velika pažnja situaciji ovde, mnogo je zabrinutosti zbog putanje kojom se Bosna kreće, poručio je američki zvaničnik.

Šolet je rekao da SAD i dalje veruju da Bosna "nije prošla tačku bez povratka".

-I dalje verujemo da postoji šansa da se sve ovo zaustavi i to nije samo stav SAD, tu su naši partneri u Evropi, dodao je.

Rekao je i da će biti potreban rad na jačanju bosanskih demokratskih institucija i usmeravanju zemlje ka cilju konačnog pridruživanja Evropskoj uniji.

-Biće mnogo teških odluka koje će morati da se donesu, ali SAD su posvećene da učine sve što mogu da spreče da se desi najgore i više od toga da pokušaju da postignu još bolji ishod vraćanjem Bosne na put ka njenoj evroatlantskoj destinaciji, rekao je Šolet.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!