PRVI PORAŽAVAJUĆI REZULTATI POPISA: U Hrvatskoj živi samo 3,8 miliona ljudi, mladih sve manje, raste broj starih

J. KERBLER, od stalnog dopisnika “Novosti” - ZAGREB

08. 11. 2021. u 20:30

NEZVANIČNI podaci nakon popisa stanovništva ukazuju da u Hrvatskoj živi svega 3,88 miliona ljudi.

ПРВИ ПОРАЖАВАЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ ПОПИСА: У Хрватској живи само 3,8 милиона људи, младих све мање, расте број старих

Foto Privatna arhiva

To je čak za 10 odsto manje u odnosu na prošli popis od pre deset godina. Tako neverovatni pad broja stanovnika nisu predviđali ni najpesimističniji demografi, time da je značajno manje mladih ljudi, dok raste broj staraca.

Sadašnji popis navodno nije precizno obradio ni broj građana koji su otišli u inostranstvo. Kako prvi rezultati ukazuju, nešto je više onih koji su se u Hrvatsku doselili iz zemalja bivše Jugoslavije.

Iz Hrvatske su u proteklih deset godina odlazili i Hrvati i Srbi, a razlog je pre svega ekonomska kriza i nemogućnost dobijanja posla, te bezperspektivnost za mlade ljude. A kako stvari stoje, trend odlaska iz Hrvatske i pad nataliteta će se nastaviti.

Precizni rezultati biće objavljeni krajem godine. Preostaje i analiza zašto je Hrvatsku popis stanovništva koštao gotovo dva puta više od susedne Slovenije, koja i dalje ima dvostruko manje ljudi.

BONUS VIDEO - UŽAS KOJI SVET NIJE VIDEO: Otvorena multimedijalna izložba o logoru smrti u Jasenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

MILANOVIĆ NIJE BIRAO REČI: Hoće li i državljanstvo da mi oduzmu? Ti ljudi nemaju mere (FOTO)