MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ NASTAVLJAJU SUKOB: "Igre" oko diplomatskog predstavnika u Francuskoj, ambasadori na čekanju

ZBOG stalnih sukoba predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, čak 36 novih ambasadora i dva generalna konzula u Hrvatskoj čekaju da budu imenovani i upućeni širom sveta.

МИЛАНОВИЋ И ПЛЕНКОВИЋ НАСТАВЉАЈУ СУКОБ: Игре око дипломатског представника у Француској, амбасадори на чекању

Milanović i Plenković / Foto Tanjug-HINA

U mnogim zemljama, poput Francuske i Vatikana, Hrvatska u ovom času uopšte nema ambasadora, a većini je istekao mandat i treba da budu zamenjeni. Ali, predsednik i premijer nikako ne mogu da se dogovore ko će u diplomatske misije, a najinteresantniji je "slučaj Pariz".


Više od godinu dana traje natezanje oko ambasadora u Gradu svetlosti. Iz kancelarije hrvatskog predsednika kao poslednji je stigao predlog da u Francusku ode profesor Ivo Goldštajn, koji je već bio hrvatski ambasador u Parizu. Ali šef hrvatske diplomatije, HDZ-ov ministar Gordan Grlić Radman neće ni da čuje za Goldštajna, jer je u ambasadi u Parizu u svom kabinetu držao - Titovu sliku.

Istovremeno, Milanović "nije srećan" sa predlozima za isto ambasadorsko mesto koji su stigli od druge strane.


I dok se sukob između dva najmoćnija hrvatska političara produbljuje, hrvatska se diplomatija našla u problemu kakav nikada do sada nije zabeležen. Uskoro u Zagreb treba da doputuje francuski predsednik Emanuel Makron, ali neće ga dočekati hrvatski ambasador u Parizu, jer nema šanse da do tada bude potvrđen.

NOVINARI SU NAJBOLjI 

NOVI hrvatski ambasador u Vašingtonu trebalo bi da bude Vladimir Drobnjak, bivši novinar "Vjesnika", dok bi u London trebao da ide Pjer Šimunović, takođe istaknuti bivši novinar. Obojica su već dugo u diplomatiji i danas su "najjače" karijerne diplomate koje Hrvatska ima.

To bi značilo i da će Hrvatska ući u francusko predsedanje Evropskoj uniji bez ambasadora, ali sa velikim ambicijama da upravo Francuzi poguraju Hrvatsku u šengenski prostor.


Bez potpisa predsednika nije moguće imenovati nove ambasadore, a nakon što je buknula afera sa vojskom, u kojoj je HDZ-ov ministar odbrane prkosio vrhovnom zapovedniku vojske Milanoviću i uporno želi da penzioniše šefa njegovog vojnog obezbeđenja, male su šanse da dođe do dogovora. A sledeće godine lista ambasadora koji mora da budu zamenjeni biće još duža. 
 

TITO, PARTIJA I DEDA

GOVOREĆI o izboru ambasadora Milanović je rekao da mu je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman još u Njujorku predbacio da je "jedan Srbin", a drugi drži Titovu sliku. "A Radmanov otac je bio komunjara, predsednik lokalne partije, a on mi deli lekcije o Titu". Za Ivu Davora Stiera, kandidata za ambasadora u Vatikanu Milanović kaže da mu je bio šef u ministarstvu i da ga nije pitao ko mu je bio deda. "A bio je ratni zločinac i ubica".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)