PLENKOVIĆ PORUČIO IZ GLAZGOVA: Klimatske promene moraju biti glavna politička tema

Tanjug

01. 11. 2021. u 21:08

KLIMATSKE promene moraju da postanu glavna politička tema, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija koja se održava u Glazgovu.

ПЛЕНКОВИЋ ПОРУЧИО ИЗ ГЛАЗГОВА: Климатске промене морају бити главна политичка тема

Andrej Plenković/ Foto AP

- Ovo mora postati jedno od glavnih političkih tema kojima se bavimo", rekao je Plenković, dodavši da Hrvatska nije problem jer po glavi stanovnika ima male emisije štetnih gasova, četvrte najniže u Evropi - prenela je Hina.

- Problem su velike zemlje čija industrija, promet i poljoprivreda jako doprinose emisijama ugljen dioksida - naglasio je hrvatski premijer koji će svoje obraćanje imati sutra.

On konferenciju vidi kao način dizanja svesti o klimatskim promenama, posebno mladoj populaciji koja zaslužuje budućnost kakvu su imale starije generacije. Plenković smatra da trenutna politička generacija ima odgovornost da napravi iskorak po pitanju klimatskih promena te da su čelnici okupljeni u Škotskoj zaista svesni hitnosti klimatske situacije.

- To je nešto što je tu, pred nama i to vrlo brzo - naglasio je hrvatski premijer i dodao da političari nisu došli da se šetaju u Glazgovu, nego da daju doprinos.

U Glazgov nisu stigli predstavnici Kine, najvećeg svetskog emitera štetnih gasova, te energetske velesile Rusije, a hrvatski premijer je kazao da je šteta da te države nisu prisutne, ali da one imaju svoje politike odlazaka na međunarodne konferencije u vreme kovida-19.

Ruski predsednik Vladimir Putin kao razlog nedolaska na samit G20 formata u Rimu dva dana ranije naveo je epidemiološku situaciju, a kineski predsednik Si Đinping nije napustio državu od početka pandemije, navela je agencija.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)