MIGRANTI NADIRU: Plenković otkrio da li će Hrvatska podići žicu na granici sa BiH

Novosti online

08. 10. 2021. u 20:59

HRVATSKI premijer Andrej Plenković osudio je danas nasilje nad migrantima, naglasivši da Hrvatska iz političkih razloga neće dići žicu prema BiH, ne zbog nezakonitih migracija, nego radi odnosa sa Hrvatima, muslimanima i Srbima.

МИГРАНТИ НАДИРУ: Пленковић открио да ли ће Хрватска подићи жицу на граници са БиХ

Foto: EPA

On je istakao da još nije dobio izveštaj u vezi sa snimkom migranata na granici sa BiH, te podsetio da je ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću naložio da se sprovede sveobuhvatna istraga.

- Mi osuđujemo nasilje, pogotovo nasilje nad migrantima koji, prema onom snimku, ne pokazuju nikakve signale nekog kontranapada, dakle nisam primetio da su ti ljudi nekom fizički pretili. To je ono što je sramotno i izrazito loše - rekao je Plenković.

On je dodao da se još ne zna ko su počinioci, ali da će to vrlo brzo biti utvrđeno, prenosi Hina.

- Kada se provede istraga, oni koji su za ovo odgovorni, ako to bude neko u sistemu države u bilo kojem smislu, odgovaraće - poručio je Plenković i dodao da se o tome razgovora sa predstavnicima Evropske komisije.

On je rekao da ne strahuje od sankcija Evropske komisije, ali da niko nije zadovoljan ovom situacijom, ni Vlada, ni Evropska komisija.

- Moramo utvrditi šta se dogodilo i to se ne sme događati. Jedno je ceniti rad hrvatske policije, njih 6.500 koji godinama čuvaju zelenu granicu. Hrvatska iz političkih razloga neće i ne želi podići žicu prema BiH, ne radi nezakonitih migracija, nego radi odnosa s Hrvatima, Bošnjacima i Srbima - naveo je Plenković.

On je istakao da svaka država štiti svoje granice, ali da se ne može koristiti sila kada nije potrebno.

Svetski mediji objavili su snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako teraju migrante iz Hrvatske preko rukavca reke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i prsluke koje jako liče delu uniforme te jedinice.

Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija.

Snimci su nastali u međunarodnoj novinarskoj istrazi krajem juna.

(SRNA)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: Milo i Čanak haos na Cetinju organizovali uz čivas i pivo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri