OPET SVOJATA BUNJEVCE: Nova provokacija Zorana Milanovića - Subotica je nekada bila najveći hrvatski grad!

J. KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

27. 09. 2021. u 16:30

- IMAMO nerešenu situaciju u regionu.

ОПЕТ СВОЈАТА БУЊЕВЦЕ: Нова провокација Зорана Милановића - Суботица је некада била највећи хрватски град!

Foto: EPA

Ja pozivam Hrvate da budu racionalni, ako ne žive u Hrvatskoj. Subotica je, na primer, 1900. godine imala 100.000 stanovnika, Split 15.000, Zagreb 60.000. Od tih 100.000 su 50 odsto bili Hrvati Bunjevci. Bio je najveći hrvatski grad, ali nije opstao, bio je daleko, nije mu bilo suđeno.

Ovo je rekao u Splitu hrvatski predsednik Zoran Milanović i upitao:

- Da li je Subotica hrvatski svet? Veća je nego sve zajednice u kojima Srbi žive u Hrvatskoj. Ali, Subotica nije hrvatski svet, ja ne mogu da pretendujem na to. Tamo žive Hrvati i tada ih je bilo više nego Srba u ijednom gradu u Srbiji tada.

Milanović je ocenio je da je na Kosovu došlo do eskalacije i konstatovao da i on može da pozove na deeskalaciju, ”kako to radi EU diplomatija, pa ne napravi ništa”.

- Kosovo sada možda malo tvrdoglavo traži istu meru - ocenio je Milanović poslednje događaje na Kosovu, rekavši da bi možda bilo bolje ”da su se pokrili ušima i ćutali”.

Osvrnuo se i na stanje u Crnoj Gori.

- U članici NATO-a, Hrvatskoj susednoj zemlji, u Crnoj Gori stanje je takvo da deo političkih stranaka Crne Gore direktno odgovara vlastima u Beogradu - ocenio je Milanović koji situaciju u toj državi smatra ozbiljnom.

Po njemu deo političara i njihovih pristalica ne žele Crnu Goru kao nezavisnu državu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

RUSIJA I KINA VIDE SLABOST AMERIKE: Bivši šef američkih obaveštajaca o sastanku Putina i Sija - Vreme je da se zabrinemo