VEHABIJE U BOSNI SE BUDE: Šta se sprema u regionu nakon izlaska Huseina Bilala Bosnića na slobodu

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 09. 2021. u 08:30

IZLAZAK na slobodu nakon sedam godina robije vođe vehabija u BiH Huseina Bilala Bosnića, biće jak impuls vehabijskoj zajednici u BiH da se ponovo aktivara nakon par godina tihovanja dok je Bosnić bio na robiji, kažu sagovornici "Novosti".

ВЕХАБИЈЕ У БОСНИ СЕ БУДЕ: Шта се спрема у региону након изласка Хусеина Билала Боснића на слободу

PUŠTEN Husein Bilal Bosnić ispred zatvora, Foto AVAZ

- Bosnićev izlazak je kod vehabija dočekan kao velika pobeda. Bilal predstvlja mučenika vehabiju. Njegov položaj u ovoj radikalnoj zajednici biće višestruko jači - kaže Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma. On očekuje naglo oživljavanje radikalnog islama u BiH, ali i u regionu.

- U Bosni ima oko 100.000 vehabija. Smešteni su u preko 100 naselja. Vehabije imaju 21 paradžemat u BiH, gde policija ne ulazi. U paradžematima se izučava radikalni islam i planira svaka akcija. Moral vehabija biće jači nakon Bosnićevog izlaska na slobodu - kaže Galijašević za "Novosti".

On ističe da je akcija Bosnićevog smeštanja u zatvor i suđenje imalo za cilj da se sakrije istina o odlasku 500 Bošnjaka na ratišta Sirije i Iraka, kao i da se zaštiti paralelni sistem u bezbednosnim strukturama BiH koji decenijama štiti vahabije.

- Treba se prisetiti da je SDA otvorila vrata tom pokretu i stvorila takve ljude kao što je Bosnić. SDA je ključ za obračun sa vehabijama u BiH. To je nasleđe Alije Izetbegovića, koje je u političkom, ideološkom i u biološkom smislu učinilo život građana u BiH nebezbednim i nemogućim - rekao je Galijašević i dodao da bezbednjaci moraju u stopu pratiti Bosnića jer vehabijski pokret BiH ima jake veze u regionu i Evropi.

Dževad Galijašević, Foto Arhiva

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost Univerziteta u Banjaluci, kaže, za "Novosti", da izlazak Bosnića na slobodu za političko Sarajevo pada u nezgodno vreme, jer je samo pre par dana Stejt department izdao saopštenje u kojem upozorava svoje građane da kada idu u BiH moraju imati u vidu mogućnost terorističkih napada.

- Ovo nas vraća u vreme kada je terorizam bio goruća tema u BiH - kaže Ćeranić.

Praksa je pokazala, dodao je Ćeranić, da se proces deradikalizacije ne odvija uspešno ni u drugim zemljama koje su imale slične probleme, kao što je Sudijska Arabija.

- Pitanje je da li je Bosnić deradikalizovan ili je on u zatvoru uspeo da radikalizuje druge. Obaveza je nadležnih službi da pomno prate ponašanje Bosnića kako bi se umanjila šteta koju su načinili ljudi poput Bilala, šireći ideje koje su za društvo u BiH neprihvatljive.

Željka Cvijanović, Foto N. Skenderija

 

IZAZOV ZA REGION

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u okviru BiH, ali i celog regiona, postoji mnogo bezbednosnih izazova o kojima se ne priča.

- Izazovi su počeli još od vremena kada je u BiH omogućeno prisustvo mudžahedina koji su ratovali i odsecali glave - rekla je Cvijanovićeva.

- Isti ti ratnici zasnivali su porodice na teritoriji BiH, ženili se ovdašnjim ženama, ostajali ovde, dobili dokumenta. Zbog toga su mnogi nemili događaji, akti terorizma u svetu, imali vezu sa BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!