ZA TRI DANA UBIJENO PREKO PET HILJADA SRBA: Obeleženo 80 godišnjica od stravičnog zločina kod Sanskog Mosta

S. M.

02. 08. 2021. u 15:22

PARASTOSOM za ubijene civile u mestu Šušnjar u opštini Sanski Most u Federaciji BiH obeleženo je 80 godina od ustaškog zločina, kada je za samo tri dana na svirep način ubijeno oko 5.500 Srba i 50 Jevreja.

ЗА ТРИ ДАНА УБИЈЕНО ПРЕКО ПЕТ ХИЉАДА СРБА: Обележено 80 годишњица од стравичног злочина код Санског Моста

Foto: SRNA

- Spomenik na Šušnjaru kod Sanskog Mosta u Federaciji BiH je od nacionalnog značaja za BiH i neprimereno je stanje u kakvom se nalazi - izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Foto: SRNA

- To pokazuje kakav je odnos organa BiH prema ovom stratištu, a i prema stratištu u Garevicama kod Bihaća, rekao je Milunović na obeležavanju 80 godina od ustaškog zločina nad 5.500 Srba i 50 Jevreja na spomen-kompleksu Šušnjar.

On je istakao da je u Drugom svetskom ratu NDH u svom državnom programu imala progon, ubijanje i pokrštavanje Srba i da su u tome uveliko i uspeli, najviše u ovom delu Krajine.

Milunović je podsetio da su u Bihaću, samo kod Garevica, za nekoliko dana mučki pobili oko 14.000 ljudi, prema engleskim obavještajnim podacima, dok su u Starom Brodu na Drini Francetićeve legije za samo nekoliko dana pobili 6.000 žena, dece i staraca.

Foto: SRNA

- Gradina nam je svima veoma dobro poznata i jedino je nju prošli sistem prepoznao, ali Prebilovci, Jadovno i brojna druga Jadovna su svesno stavljeni u zaborav da bi se zaboravilo ko je bio žrtva, a ko zločinac - naglasio je Milunović.

Na spomenicima je, kako je istakao, uglavnom pisalo da su stradali rodoljubi od strane fašista i da je takva laž plasirana da bi se zaboravili i žrtva i zločinac.

- Nisu to činili fašisti, kako su oni pisali. Fašisti za mnoge predstavljaju pojam vrlo teško dokučiv, posebno za mlade generacije koje dolaze. To su bili pripadnici hrvatskog i muslimanskog naroda u ustaškim redovima koji su sistematski istrebljavali Srbe sa ovih prostora - dodao je Milunović.

On je podsetio da se godišnjica stradanja Srba iz Sanskog Mosta o Ilindanu 1941. godine ove godine prvi put obeležava u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova RS.

Foto: SRNA

Načelinik opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa rekao je da spomen-obeležju na Šušnjaru do sada nije data adekvatna pažnja u javnom prostoru i medijima, a smatra da i Šušnjar i Korčanica zaslužuju da budu poštovani kao Kozara.

- U tome delu smatram da ćemo u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske iznaći modus da se uradi jedan dokumentarni program o stradanju Srba na Šušnjaru 1941. godine - poručio je Mastikosa.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su parastos za ubijene civile, a vence i cveće položili su ministar Milunović, izaslanik predsednika Republike Srpske, predstavnici konzulata Srbije u Banjaluci, Trećeg Republika Srpska puka, opština Oštra Luka i Novi Grad, te organizacija od javnog značaja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinakog rata i Republičkog sekretarijata za vere. U umetničkom programu učestvovao je glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)