"ŠTITIM PRETKE I ISTINU!" Srpski novinar koga bi muslimani i Incko da hapse poslao moćnu poruku

Novosti online

28. 07. 2021. u 22:07

SAMO nekoliko sati pošto je u BiH na snagu stupio Zakon o zabrani negiranja navodnog genocida, nametnut od Valentina Incka, pala je i prva krivična prijava i to protiv novinara RTRS i predsednika Udruženja novinara RS Branimira Đuričića zbog objave na njegovom privatnom Tviter nalogu.

ШТИТИМ ПРЕТКЕ И ИСТИНУ! Српски новинар кога би муслимани и Инцко да хапсе послао моћну поруку

Foto: RTRS Printskrin

Tužbu je podneo predsednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Krivična prijava zbog privatnog tvita

"Osumnjičeni" Đuričić kaže da je jutros postavio tvit da kao potomak jasenovačkih logoraša i potomak žrtve jasenovačkog genocida tvrdi da nije bilo genocida u Srebrenici jer tako štiti istinu i dostojanstvo svojih predaka a ujedno protestuje zbog nametnutog zakona.

- To sam rekao u lično ime i kao predsednik Udruženja novinara Republike Srpske i samo posle nekoliko sati, opet na Tviteru, Ćamil Duraković podneo je krivičnu prijavu protiv mene - kaže kolega iz RTRS-a.

Novinarska dužnost je da preispituje sve

Đuričić dodaje da mu je kasnije to informaciju potvrdila i njegova matična kuća RTRS, tačnije kolege koje su kontaktirale Tužilaštvo, pa sada čeka nastavak procesa.

- Smatram da i kao novinar i kao građanin i kao politikolog koji se dugo bavi detaljnim istraživanjem genocida imam pravo na svoje mišljenje, da treba da preispitam svaku odluku, pa čak i sudsku, i da zbog toga ne bi trebalo krivično da odgovaram. Ali ako se i to desi neću žaliti jer to će biti dokaz paradoksa i simbolička i suštinska poruka građanima RS i kolegama novinarima - ističe Đuričić.

Milom neću otići - neka me hapse

Na pitanje da li će se odazvati na poziv Tužilaštva naš sagovornik kaže:

- Ako mi poziv dođe iz institucija RS sigurno ću se odazvati i tu neće biti problema. Ali, ako poziv pokuša da mi uruči SIPA ili pokuša da me uhapsi, u tom slučaju ću razmisliti. Neću praviti nikav incident ali pretpostavljam da se neću odazvati jer je i to poruka da ne priznajem nametnuti zakon ni SIPU koja taj zakon sprovodi. U svakom slučaju ću prepustiti definitivno da oni rade po sili zakona šta misle da treba - kaže Đuričić.

On napominje i da ga niko iz Udruženja bošnjačkih novinara ga nije kontaktirao kao kolegu što ga, kaže, nije mnogo ni iznenadilo.

Kazna zatvora i do pet godina

Prema nametnutim izmenama Krivičnog zakona BiH od strane viskog predstavnika BiH Valentina Incka za negiranje navodnog genocida i drugih raznih zločina sa prostora Bosne i Hercegovine moguće je dobiti od tri meseca do pet godina zatvora.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)