USTAŠKO SEME ZLA I DANAS KLIJA: U Banskom Grabovcu kod Petrinje juče održana komemoracija za 1.285 srpskih žrtava u Drugom svetskom ratu

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

25. 07. 2021. u 09:17

ONI koji u NDH, stvorenoj od ustaškog pokreta, vide "božje delo", treba da se svaki put suoče sa sramom i stidom i golemom odgovornošću zbog semena zla koje je 1941. posejano, a koje do danas neki misle da treba da žanju - rekao je juče u Banskom Grabovcu dr Milorad Pupovac, predsednik SSDS, na komemoraciji za 1.285 srpskih žrtava koje su stradale 25. i 26. jula 1941. od ustaša.

УСТАШКО СЕМЕ ЗЛА И ДАНАС КЛИЈА: У Банском Грабовцу код Петриње јуче одржана комеморација за 1.285 српских жртава у Другом светском рату

Foto Tanjug

Banijski partizani preduzeli su niz akcija protiv ustaškog režima, u to vreme na Baniji i u celom tom kraju, pa je grupa predvođena Vasilijom Bačešom napala zgradu Opštine i železničke stanice. Za osvetu, ustaše su ubile više od hiljadu Srba, a Pupovac je naglasio da je narod tog kraja skupo platio odluku da pokrene ustanak.

Pozvao je mlade generacije da ne zaborave herojstvo svojih predaka, kako bi se sećanje na hrabrost ustanika prenosilo od generacije na generaciju.

- Sećanje na žrtve NDH predstavlja pre svega otpor onima koji i danas žele da relativizuju zločine i karakter režima koji je te zločine počinio - rekao je dr Pupovac.

Predsednik SSDS pozvao je mlade ljude da uče iz istorije, i da buduće generacije ne budu vaspitavane u duhu relativizacije i falsifikovanja činjenica. Na komemoraciji su bili predstavnici antifašističkih organizacija Petrinje i Gline, a položeni su i venci kod spomen-kosturnice.

Pupovac je komentarisao i nameru hrvatskih vlasti da na kovanice evra stave Teslin lik.

- Tesla nije delio Hrvate i Srbe, a još ih je manje zavađao. Bio je jedan od onih simbola, iako nije bio političar, koji je dao doprinos izgradnji slobode hrvatskog i srpskog naroda u Austrougarskoj - kazao je Pupovac, uz naglasak da je Nikola Tesla dovoljno velik i za Hrvate i za Srbe, za Amerikance i za ceo svet.

- Tako je sa Teslom, kao i sa Ivom Andrićem.

Njih ne treba deliti, kao što su ponekad podeljene teritorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet