ĐACI TRAŽE PONIŠTAVANJE MATURE IZ BIOLOGIJE: Hrvatski maturanti se žale na nepoštovanje pravila

Novosti online

15. 06. 2021. u 11:31

Matura iz biologije koja se održala 8. juna za hrvatske srednjoškolce i dalje nailazi na oštre reakcije, pošto deo maturanata tvrdi da je u ispitu bilo najmanje jedno pitanje iz gradiva koje je tamošnji ispitni katalog naveo da ne treba da se pamti.

ЂАЦИ ТРАЖЕ ПОНИШТАВАЊЕ МАТУРЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ: Хрватски матуранти се жале на непоштовање правила

Ilustracija Foto Z. Jovanović

U ispitnom katalogu na osnovu koga se većina maturanata pripremala za ispit navedeno je kako đaci ne treba da pamte hormone eritropoetin i angiotenzinrenin. Međutim, jedno od pitanja na ovogodišnjoj maturi upravo se odnosilo na to.

Zadatak je glasio: "Na koje tkivo deluje hormon eritropoetin koji bubrezi pojačano luče pri dužem boravku u planinama?"

Maturanti su, prema pisanju hrvatskih medija, najavili žalbe povodom tog pitanja, a neki čak zahtevaju da se pitanje u potpunosti poništi i da se svima dodeli bod.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja poručuje da je zadatak ispravan i ne traži se prisećanje naziva hormona eritropoetina, jer se naziv hormona ne treba pamtiti. Od učenika se očekuje primena znanja o ulozi bubrega u regulaciji sastava krvi, rekli su iz NCVVO-a.

Naglašavaju kako je pitanje "u skladu s ispitnim katalogom i da neće biti poništeno niti će se dodeliti bod maturantima".     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri