SASTALI SE ČOVIĆ I IZETBEGOVIĆ: Imamo tri problema

Novosti online

03. 06. 2021. u 19:18

LIDERI HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović danas su u Sarajevu razgovarali o izmenama Izbornog zakona i iskazali spremnost za "ograničene izmjene Ustava BiH".

САСТАЛИ СЕ ЧОВИЋ И ИЗЕТБЕГОВИЋ: Имамо три проблема

Foto: Printskrin

Čović je rekao da mora biti dogovora i da će bez novog Izbornog zakona teško biti organizovani izbori.

- Imamo tri problema. Glavni je Izborni zakon. Takođe, govorili smo o federalnom nivou vlasti i ispunjavanju uslova na putu ka EU - rekao je Čović.

On je dodao da su razgovarali i o zakonima o sukobu interesa, javnim nabavkama, te o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH.

- Došli smo do trenutka kada treba da pozovemo svedoke našeg sporazuma u Mostaru. Tada smo definisali okvire za izbore u Mostaru i za Izborni zakon - podsetio je Čović.

On je poručio da se sa svedocima sporazuma u Mostaru moraju raspraviti "dve krucijalne stvari", a tiču se izbora u Domu naroda i u Predsedništvu BiH.

- Želimo ispoštovati sve presude. Ako bi došli do usaglašenog stava onda možemo pričati o ograničenim izmenama Ustava BiH - istakao je Čović.

Čović je dodao da je to zaključak današnjih razgovora i izrazio nadu da će u narednih sedam do 10 dana imati zakazane razgovore.

Izetbegović je najavio novu rundu razgovora i da će im se uskoro priključiti i ostale parlamentarne stranke u BiH.

- U međuvremenu, Čović i ja ćemo se sastati sa prijateljima iz međunarodne zajednice i pokušaćemo definisati minimum u čemu se slažemo - konkretno kada su u pitanju presude Evropskog suda za ljudska prava - rekao je Izetbegović.

On tvrdi da su stavovi približeni i da je "blagi optimista".

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)