SVE ZBOG SRBIJE? Ministar potvrdio - Hrvatska razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka

Novosti online

26. 05. 2021. u 16:42

MINISTAR odbrane Hrvatske Mario Banožić poručio je da se u toj zemlji razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka.

СВЕ ЗБОГ СРБИЈЕ? Министар потврдио - Хрватска размишља о враћању обавезног војног рока

Foto: EPA

- Ako mene lično pitate, da... Gotovo dve trećine građana je za uvođenje obveznog vojnog roka, pokazala su istraživanja, ali je pitanje motiva. Najčešće roditelji jesu za to, ali pre svega iz vaspitnih mera, što mislim da nije ispravan motiv. Motiv treba da bude sigurnost, stabilnost služenja prema sopstvenoj državi, prema idealima koji su nastali još kao temelji Hrvatske vojske, hrabrost i želja da se osećamo sigurno i celovito. Mislim da se tom temom još moramo dosta baviti u društvu, ali siguran sam da je ispravan korak da se ide prema vraćanju obveznog vojnog roka - poručio je Mario Banožić za HRT.

Hrvatski mediji postavljaju pitanje da li ove reči dolaze zbog najave Srbije da će vratiti vojni rok.

Naime, ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je pre nekoliko meseci da će odluka o tome hoće li u Srbiji biti ponovo uvedeno obvezno služenje vojnog roka biti donesena do septembra ili oktobra ove godine.

Dva dana kasnije Ministarstvo odbrane je saopštilu da su u toku pripreme za uvođenje školskog predmeta "Osnove sistema odbrane Republike Srbije". On će biti fakultativnog karaktera i namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

Ko se odluči za taj predmet – koji su učenici u Srbiji poslednji put u školama imali pre tridesetak godina – naučiće nešto o tome kako vojska funkcioniše, kao i o „važnim stvarima koje se tiču tradicije i istorije naše vojske", objasnio je Stefanović. On je dodao da će satovi posvećeni odbrani počinjati intoniranjem himne Srbije i da je cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom. 

Početkom godine i Aleksandar Vučić najavio mogućnost ponovnog uvođenja obveznog služenja vojnog roka, koji je u Srbiji ukinut 2011. godine.

Postoje argumenti i za i protiv, rekao je tada predsednik Srbije.

- Stvari koje su za: time ćemo podići neka mesta, demografske centre. U tim mestima bismo podizali ili obnavljali kasarne, gde bi svaka vrsta ekonomske aktivnosti doprinela daljem ekonomskom razvoju tih mesta. A taj potez bi značajno unapredio i našu borbenu gotovost - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!