PAVELIĆEV KRVAVI POSAO ZAVRŠIO TUĐMAN: U Hrvatskoj 400.000 manje Srba u odnosu na popis iz 1991. godine

J. Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

24. 05. 2021. u 15:13

U HRVATSKOJ je 400.000 manje Srba u odnosu na devedesete godine prošlog veka, tvrdi dr Filip Škiljan u razgovoru za zagrebačke "Novosti".

ПАВЕЛИЋЕВ КРВАВИ ПОСАО ЗАВРШИО ТУЂМАН: У Хрватској 400.000 мање Срба у односу на попис из 1991. године

Foto: Arhiva Novosti

Naučni saradnik Instituta za migracije i narodnosti predviđa, uoči popisa stanovništva u Hrvatskoj, da celoj državi preti demografski slom, a da je posebno zabrinjavajuće stanje sa Srbima u Hrvatskoj.

Po poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Srba je bilo 186.633, a naredni popis bi mogao da pokaže da ih je između 168.000 i 169.000. Značilo bi to pad od 9,5 odsto u odnosu na popis stanovništva iz 2011. godine, a uzrok je iseljavanje mladih, uništena naselja gde Srbi žive, problemi sa osnovnim stvarima kao što su struja i voda u srpskim sredinama.

Foto Ilustracija V. N.

Tekst potpisa

Škiljan kaže da za Srbe u Hrvatskoj postoji još jedan problem, a to je da su ostali samo stariji stanovnici, pa je natalitet kod Srba u Hrvatskoj manji od proseka. Tako da ne bi bilo iznenađenje da je još manje Srba u Hrvatskoj, a Škiljan pominje brojku od 165.000. Ova zagrebački stručnjak tvrdi da je nešto mlađeg srpskog stanovništva preostalo još u istočnoj Slavoniji i Baranji, ali i to nisu neki veliki brojevi.

Kada se uzme da je 1991. godine u Hrvatskoj živelo 581.663 Srba, što je predstavljalo 12,16 odsto ukupnog stanovništva, jasno je da se radi o velikom egzodusu. Sve srpske stranke u Hrvatskoj upozoravaju da preti i dalje smanjivanje broja Srba u Hrvatskoj, jer mladi ljudi ne vide svoju budućnost i odlaze.

Najjača srpska stranka u Hrvatskoj SDSS najavljuje nakon lokalnih izbora mnoge projekte koji bi trebali da ožive srpska sela, a u naredne dve do tri godine u potpunosti se očekuje rešenje elektrifikacije i vodovoda u svim mestima gde žive Srbi. Međutim, nedostatak posla najveći je problem u nekim sredinama, pa naredni popis stanovništva može da donese samo još crnje brojke od onih koje sada spominje Filip Škiljan.

IZLAZAK NA IZBORE

POTPREDSEDNIK hrvatske vlade Boris Milošević uoči drugog kruga lokalnih izbora u Gračacu i Donjem Lapcu pozvao je Srbe da izađu na izbore i da ne ostaju po strani kada je reč o njihovoj budućnosti.

- Kada imamo svoje ljude na terenu, lakše realizujemo planove - rekao je Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)