DIJASPORA ČUVA IDENTITET: U Matici srpskoj održana Konferencija srpskog rasejanja iz regiona

J. SIMIĆ

16. 10. 2020. u 22:25

NEPRESTANA i mukotrpna je borba Srba u dijaspori za očuvanje svog identiteta. Nedostaje snažnija podrška matične zemlje, a ohrabrenje će biti ako u novoj vladi Srbije bude bilo mesta za ponovno osnivanje Ministarstva za dijasporu - jedna je od poruka sa 11. Konferencije srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, održane u Matici srpskoj u Novom Sadu.

ДИЈАСПОРА ЧУВА ИДЕНТИТЕТ: У Матици српској одржана Конференција српског расејања из региона

Učesnici konferencije u Novom Sadu / Foto B. Lučić

Pozdravljajući predstavnike naših sunarodnika iz Makedonije, Rumunije, Mađarske, Albanije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i Srbije, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić rekao je da "svi zajedno moramo biti okupljeni oko ideje da unapredimo Srbiju i srpski narod - gde god da živi".

Predsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine Igor Mirović najavio je da će u okviru buduće Pokrajinske vlade, od januara, zaživeti posebna uprava za saradnju sa dijasporom.

- Ovo je borba koja traje vekovima, tako će biti i u budućnosti, te zato moramo istrajati na povezivanju, zajedničkim programima, očuvanju baštine, borbi za naš identitet, zajedništvo i očuvanje srpskog pisma, jezika i tradicije - rekao je Mirović i podsetio da je njegova vlada u proteklom periodu uputila finansijsku pomoć sunarodnicima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, a prvi put nedavno i u Crnoj Gori.

Dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori, istakao je da je prethodna crnogorska vlast činila sve da osujeti nastojanje Srba u toj državi da očuvaju svoj identitet. Zahvaljujući pomoći iz Srbije, ta borba nije potpuno osujećena.

Predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjen Krstić rekao je da za razliku od Srba u Hrvatskoj i Crnoj Gori, koji imaju egzistencijalne probleme, naši sunarodnici u Rumuniji i u Mađarskoj imaju razumevanje kao i finansijsku podršku tamošnjih vlasti, ali da im nedostaje institucionalna povezanost sa Srbijom.

- Ne mogu, nažalost, ničim da se pohvalim jer u ovom momentu protiv Srba u Severnoj Makedoniji ne radi samo makedonska nego i albanska vlast. Pored ostalog, nemamo pravo ni na veroispovest, uprkos činjenici da tamo postoji 60 srpskih hramova. Ali, litije u Crnoj Gori ponovo su probudile srpstvo i u nama koji tamo živimo - rekla je Gordana Stojkovska.

U sličnoj nezavidnoj situaciji, po rečima Pavla Jakoja Brajovića, predsednika Udruženja Srba u Skadru, nalaze se i Srbi u Albaniji.

SPONE DA OČVRSNU

PREDSTAVNIK Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji Nikola Todorović kazao je da se 65.000 naših sunarodnika raduje napredovanju Srbije u svakom pogledu, ali da bi spone sa dijasporom bile čvršće kada bi postojalo resorno ministarstvo, te da institucije Srbije i Republike Srpske posvete veću pažnju srpskim krovnim organizacijama u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)