SRPSKA GUBI STOTINE MILIONA MARAKA!: Zbog pandemije kovida 19 ove godine izostao dolazak predstavnika dijaspore RS

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 10. 2020. u 08:12

ZBOG problema sa pandemijom virusa korona, više hiljada građana Srpske koji su u inostranstvu, ove godine nisu dolazili u svoj rodni kraj. Nažalost, njihov izostanak značajno se odrazio i na ukupna novčana sredstva koja dijaspora godišnje donosi u Srpsku.

СРПСКА ГУБИ СТОТИНЕ МИЛИОНА МАРАКА!: Због пандемије ковида 19 ове године изостао долазак представника дијаспоре РС

Granični prelaz Gradiška / Foto D. Pozderović

Zvanični podaci kažu da se iz dijaspore u celoj BiH, samo putem doznaka, godišnje ubaci oko tri milijarde maraka. Kada se na tu cifru doda i novac koji se donese u "džepu", dođe se do iznosa više od šest miliradi KM koji dijaspora "donese" u BiH, kažu sagovornici "Novosti".

Procena je da u Srpsku godišnje od dijaspore stigne oko 1,5 milijardi KM. Naši sagovornici tvrde da će zbog pandemije virusa korona RS izgubiti nekoliko stotina miliona KM koje bi, inače, doneli i potrošili predstavnici dijaspore.

Zvaničan podatak Centrale banke BiH kaže da je samo u drugom kvartalu, od aprila do kraja juna ove godine, dijaspora poslala 220 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine, a očekivanja su da se ta cifra značajno uveća do kraja godine.

Zbog manjeg priliva novca iz dijaspore, u Srpskoj su pogođeni ugostiteljstvo, turizam, stomatologija, stanogradnja, građevinarstvo... Sve uslužne delatnosti beleže smanjen obim posla i zaradu.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS kaže da se na terenu i te kako primeti izostanak dijaspore.

U DIJASPORI POLOVINA GRAĐANA!

PREMA međunarodnim istraživanjima u dijaspori živi oko dva miliona građana iz BiH, a što predstavlja više od 50 odsto stanovništa koje živi u BiH.

- Firme beleže pad prometa i prihoda za 20 odsto. Građani iz dijaspore su dolazili i trošili novac. Rešenje je otvaranje granica i ukidanje mera ili maksimalno relaksiranje istih kako bi naši ljudi iz inostranstva mogli da dođu kada hoće i da ostanu koliko hoće bez ikakvih pritisaka - kaže Trivić.

Željko Tatić, predsednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS, kaže da su ugostiteljstvo i turizam u RS na kolenima, a da je ove godine zabeležen ogroman finansijski gubitak u ova dva sektora jer nema gostiju iz dijaspore.

- Objekti se zatvaraju jer nema dovoljno posla i potrošnje. Ukoliko se do decembra ne otvore granice i ne omogući slobodan dolazak naših građana iz dijaspore, imaćemo velikih problema za opstanak ugostiteljstva. Institucije u RS moraju biti spremne da će bez posla ostati oko 7.000 radnika u tom sektoru jer poslodavci neće moći isplaćivati plate i doprinose - upozorava Tatić.

Marko Đogo / Foto BNTV

Marko Đogo ekonomski analitičar, kaže da će, nažalost, RS ostati bez par stotina miliona maraka, jer gosti iz dijaspore nisu došli u očekivanom broju.

- Zato što nema građana iz dijaspore, kao i novca koji dolazi sa tim ljudima, opada i javna potrošnja u RS. To nije dobro ni za budžet RS. Verovatno će institucije RS preko kredita tražiti rešenje da se pokrije ovaj nedostatak ali on ne može povećati potrošnju - kaže Đogo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu