KOJE SU NAJZDRAVIJE KONZERVIRANE NAMIRNICE? Naučnici dali odgovor

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 04. 2025. u 00:00

ČESTO je doživljavamo kao manje poželjnu, ali mnoga konzervirana hrana je pristupačna, praktična i hranljiva, a uključivanje ovakvih namirnica u ishranu pojednostavljuje pripremu obroka.

КОЈЕ СУ НАЈЗДРАВИЈЕ КОНЗЕРВИРАНЕ НАМИРНИЦЕ? Научници дали одговор

I.D.S.

Pasulj bogat proteinima, riba sa Omega -3 masnim kiselinama i paradajz pun antioksidansa mogu biti odlična pojačanja ishrani. Ne nude sve konzervirane namirnice isti nivo hranljivosti, pa je dobro imati na umu koje su one najbolje sa stanovišta zdravlja i ishrane.

KONZERVIRANI PASULj

Pun je proteina, vlakana i esencijalnih hranljivih materija poput gvožđa i magnezijuma. Savršena je zamena za meso, posebno u danima posta. Jeftin je, ima dug rok trajanja i odličan je da se pripremi kao kuvano jelo, ali i dodatak obrok salatama.

KONZERVIRANI PARADAJZ

Mleveni, isečen na kockice ili ceo, konzervirani paradajz je suštinska komponenta u mnogim receptima. Prepun je vitamina C, kalijuma i likopena, antioksidansa koji je povezan sa zdravljem srca i zdravom kožom.

KONZERVIRANA TUNA I LOSOS

Predstavljaju odličan izvor Omega-3 masnih kiselina, koje podržavaju zdravlje srca i mozga i smanjuju upale. Osim toga, bogate su proteinima i predstavljaju jednostavan način da se u ishranu uključi riba - bez potrebe za pripremu sveža. Mogu se lako dodati u salate, testenine ili pripremiti kao ćufte od lososa.

SARDINE U KONZERVI

Mala riba, ali velika korist - sardine se smatraju konzerviranom namirnicom koja je najbogatija hranljivim materijama. Pune su Omega-3 kiselina, kalcijuma, vitamina D.

KOKOSOVO MLEKO - KREMASTA MEŠAVINA

Idealan je za bogate, kremaste soseve, a ima dosta koristi jer je prepun je zdravih masti, plus najčešće ne sadrži mlečne proizvode, pa je idealno za vreme posta.

PROFESIONALNI SAVETI ZA KUPOVINU KONZERVIRANE HRANE

Paziti na so – mnoge konzerve sadrže veliku količinu natrijuma, pa treba birati one sa oznakom "bez dodate soli".

Izbegavati dodate šećere – ponekad konzervirano voće sadrži sirupe od šećera, pa tu treba biti oprezan i birati one u sopstvenom soku, ne u sirupu.

Uvek obratiti pažnju na rok trajanja i izbegavati ulubljene konzerve, jer one mogu biti nebezbedne za upotrebu zbog samog oštećenja.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - PONUDA NA SAJMU AUTOMOBILA: Pogledajte kako izgledaju novi modeli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

Nova oprema za školu, bolji uslovi za talente: Fondacija Mozzart verna podrška obrazovanju