OBJAVLJEN SPISAK 100 NAJBOLJIH SVETSKIH KUHINJA u 2023. GODINI: Evo koje je mesto zauzela Srbija, mnogi su se iznenadili

Novosti online

13. 01. 2024. u 08:26

RENOMIRANI portal posvećen gurmanskim specijalitetima "Tejst Atlas" sačinio je listu TOP 100 najboljih svetskih kuhinja. Naša zemlja je zauzela visoko 20. mesto, dok se Rusija našla na 41. Apsolutni pobednik je Italija, koja je srca gurmana osvojila svojom pastom, parmezanom, mocarelom i drugim specijalitetima.

ОБЈАВЉЕН СПИСАК 100 НАЈБОЉИХ СВЕТСКИХ КУХИЊА у 2023. ГОДИНИ: Ево које је место заузела Србија, многи су се изненадили

Foto: Profimedia, N. Paraušić

Na gastronomskom portalu "Tejst Atlas", koji već godinama važi za omiljeni sajt svih gurmana, još jednom je osvanula lista najboljih svetskih kuhinja. Godišnja rang-lista generisana je na osnovu skoro 400 hiljada ocena jela i preko 115 hiljada ocena tradicionalnih namirnica koje se vezuju za neko podneblje, a naša zemlja je na spisku zauzela visoko 20. mesto.

Prvo mesto pripalo Italiji, srebro ide Japanu, a bronza - Grčkoj

Najboljom svetskom kuhinjom proglašena je italijanska, koja je gurmane očarala pastom, parmezanom, mocarelom di Bufala Kampana, buratom i taljatelama. Spisak namirnica koje su oduševile ljubitelje italijanske kuhinje se ovde ne završava - na spisku najbolje ocenjene hrane nalazi se još 2.477 prehrambenih proizvoda poreklom iz te zemlje.

Drugo mesto u rejtingu najboljih svetskih kuhinja pripalo je Japanu. Od namirnica koje su milovale nepca gurmana posebno su se izdvojile Blufin tuna, Vagi govedina, ramena, nudle, Kobe govedina i unagi, odnosno slatkovodna jegulja.

Fantastično treće mesto zauzela je grčka narodna kuhinja. Lokalne delicije poput Fave Santorinis, maslinovog ulja, pistaća, posebne sorte breskvi Rodakina Naoussas i urmi oduševile su sve ljubitelje mediteranske kuhinje. Pored ovih, na spisku najboljih jela našlo se još 411 namirnica.

Srbija u TOP 20, Rusija u TOP 50

Srpska tradicionalna kuhinja zauzela je visoko 20. mesto na spisku najboljih svetskih kuhinja, a među najbolje ocenjenim domaćim specijalitetima našle su se i pirotska peglana kobasica, petrovački kulen, futoški kupus, miroški sir i užička pršuta. Među najboljim namirnicama našli su se i zlatarski i sjenički sir, zlatiborska pršuta i sremski kulen. 

Rusija se ove godine rangirala nešto slabije od Srbije i zauzela 41. mesto. Među najboljim namirnicama našli su se kavijar beluge, jesetre i sevruge, kefir i 'vesela komšinica' - vrsta žutog paradajza koja potiče iz te zemlje.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: U CARSTVU BAMBUSA I ŠARGAREPE: Beba panda iz moskovskog ZOO vrta dobila novi smeštaj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!