SUPER KOMARCI: Postoje insekti kojima mraz ništa ne može

Novosti online

11. 11. 2023. u 22:41

NEKE vrste komaraca razvile su posebne taktike preživljavanja i mogu da opstanu i u područjima gde se temperatura spušta i do minus 50 stepeni Celzijusa.

СУПЕР КОМАРЦИ: Постоје инсекти којима мраз ништа не може

Foto: Profimedia

Komarci su hladnokrvna stvorenja, što znači da se njihova telesna temperatura menja sa okolinom. Kako temperature padaju, oni postaju manje aktivni i mogu uginuti ako je temperatura preniska.

Ali određene vrste komaraca koriste neku vrstu antifriza u svojoj krvi da bi izdržale niže temperature. Ta supstanca im pomaže da prežive temperature čak i do minus 50 Celzijusa i ove vrste mogu da ostanu tokom cele zime čak i na Arktiku.

Druge vrste komaraca mogu hibernirati tokom zimskih meseci. Tako nekada mogu da prežive i vrlo niske temperature i onda se aktiviraju na proleće kada temperature počnu da rastu.

Dok pojedini preživljavaju tako što se tokom hladnih perioda sklanjaju na tople lokacije. Mogu naći sklonište u kućama, štalama ili čak ispod kamenja gde su temperature umerenije.

Međutim, kada temperatura padne ispod 10 stepeni Celzijusa, većina komaraca postaje uspavana i usporena, a ako temperatura padne ispod sedam stepeni, i to potraje neko vreme, dolazi do njihove smrti.

Osim povoljne temperature, komarcima je potrebno dovoljno vlage da bi preživeli, a smeta im i vetar, posebno onaj hladan. Ukoliko u svojoj misiji pronalaženja skloništa ne uspeju, umiru, ostavljajući za sobom jajašca koja čekaju toplije dane da se izlegu i da daju novu generaciju.

 

PLANTAŽER KAO ISTRAŽIVAČ

Teško je poverovati da ova stvorenja krhkog izgleda mogu da prežive niske temperature. Džej Tarner Brejkli, koji je posedovao plantažu brusnica u Nju Džerziju, još početkom 20. veka je proučavao ponašanje komaraca na hladnoći.

Prema rečima entomologa Džona B. Smita, „gazio je po močvarama i tokom nevremena i snega, oluja i kiša, kako bi prikupljao uzorke i posmatrao ih, nakon čega ih je slao entomolozima koji su te nalaze razvrstavali po katalozima i objavljivali izveštaje na osnovu njegovih podataka“, prenosi Nacionalna geografija.

Tako je otkrio i novu vrstu sa jedinstvenom strategijom preživljavanja, ali je takođe pronašao i opisao stotine običnih odraslih komaraca koji hiberniraju i ostaju živi i zdravi usred zime u Nju Džerziju.

On je prvi shvatio da komarci da bi preživeli hladnoću, tokom ulaska u hibernaciju zauzimaju položaj koji je nazvao „čučanj u hibernaciji“ – što znači da su maksimalno savijali noge i privijali telo blizu površine na kojoj su se nalazili. Oni na ovaj način najverovatnije pokušavaju da apsorbuju toplotu sa površine na kojoj se nalaze.

S druge strane, kako im ljudska krv u takvim uslovima nije lako dostupna, oni u jesen prelaze na hranu sa više šećera – kao što je trulo voće – i u tom periodu mogu udvostručiti svoju težinu.

„Snežni komarci“, kojih ima nekoliko različitih vrsta, ne hiberniraju, već se oslanjaju na različite tehnike preživljavanja. Od kojih je svakako najintersantniji Vieomiiia smithii, koji provodi zimu smrznut u ledu u listovima biljke. Ovi komarci su takođe jedni od retkih koji ne ujedaju ni ljude, ni životinje.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu