ŠERPASI KAO NADLJUDI: Naučnici otkrili - Tibetanci snažni i izdržljivi zbog specijalnog gena

I.S.

25. 09. 2023. u 12:38

INDIJSKI naučnici otkrili su tajnu gena Šerpasa, tibetanske etničke grupe čije ime u prevodu znači "čovek sa istoka", poznate po planinarskim veštinama.

ШЕРПАСИ КАО НАДЉУДИ: Научници открили - Тибетанци снажни и издржљиви због специјалног гена

Foto AP

Ovi vodiči planinara koji s lakoćom nose i njihovu tešku opremu, u stanju su da izdrže ekstremne uslove, čime su stekli nadimak "nadljudi s krvlju Jetija".

U uslovima gde temperature padaju na minus 30 stepeni Celzijusa, a kiseonik je za 70 odsto niži nego na nivou mora, običnim ljudima svaki korak je mučenje, dok se Šerpasi penju bez napora noseći, u proseku, oko 16 kilograma tereta. Sad je razjašnjeno kako je to moguće.

Šerpasi, naime, imaju viši krvni pritisak i niži hemoglobin od ostalih. Lekari su im do sada prepisivali nepotrebne, i po njih štetne lekove, ali je postalo jasno da je to njihova prirodna karakteristika, ne signal bolesti. Iako su kineski i američki naučnici ranije izolovali gen koji je objašnjavao adaptaciju na velikim visinama, biohemijska analiza nedostajala je sve do nedavne indijske studije koja je rasvetlila kako su Himalajci vekovima preživljavali u svom izazovnom staništu. Gen EPAS1, nasleđen iz genoma Denisovaca, arhaične grupe nestale pre 30.000 godina, omogućava savremenim Tibetancima i Šerpasima da žive na velikim visinama komfornije od drugih.

Prema popisu iz 2011. godine, u Indiji je bilo oko 16.012 Šerpasa i to na nadmorskoj visini između 1.467 i 2.258 metara. Iako i druge himalajske etničke grupe žive na velikim visinama, Šerpasi su ubedljivo prvi na listi nosača planinarske opreme, pa se po njima nazivaju svi koji obavljaju ovaj posao.

BONUS VIDEO - ŽIVOT U RUŽIČASTOM: Muhli trava oduševljava posetioce kineskog Liuzhoua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)