NOVA ZDRAVSTVENA OPASNOST U EVROPI - DENGA GROZNICA: Kako se prenosi i kako da prepoznate simptome

Novosti onlajn

08. 09. 2023. u 16:19

U LOMBARDIJI su zabeležena 132 slučaja od početka godine, poslednji prijavljen je u Parmi, koja je preduzela mere.

НОВА ЗДРАВСТВЕНА ОПАСНОСТ У ЕВРОПИ - ДЕНГА ГРОЗНИЦА: Како се преноси и како да препознате симптоме

Foto: Profimedia

Osim što počinje da nas zabrinjava nova podvarijanta korona virusa, Eris, sada se pojavila nova zdravstvena opasnost.

Naime, u Italiji su pre četiri dana potvrđeni učestali slučajevi denga groznice, a najviše je pogođena oblast Lombardije. Već 10 ljudi je prijavilo poteškoće, ali svi se uspešno oporavljaju i stanje im se poboljšava.

Šta je denga groznica, kako se prenosi i koje su mere?

Denga izazivaju četiri veoma slična virusa (Den-1, Den-2, Den-3 i Den-4) i prenosi se na ljude ubodom komarca. Zato ne postoji direktna zaraza među ljudima, čak i ako je čovek domaćin virusa. Virus cirkuliše u krvi zaražene osobe od dva do sedam dana i u tom periodu komarac može da ga pokupi i prenese na druge.

Infekcije virusa su obično blage, a većina onih koji se zaraze ne razvijaju simptome. Povremeno, međutim, virus može izazvati ozbiljnu bolest koja zahteva medicinsku pomoć.

Bolest izaziva čak i veoma visoku temperaturu u roku od pet do šest dana od ujeda. Temperaturu prati glavobolja, bol oko i iza očiju, jaki bolovi u mišićima i zglobovima, mučnina i povraćanje, iritacije kože koje se mogu javiti na većem delu tela od tri do četiri dana od pojave groznice.

Tipični simptomi su često odsutni kod dece, a na dijagnozu se obično sumnja na osnovu simptoma, ali se potvrđuje laboratorijskim testovima koji imaju za cilj traženje virusa ili specifičnih antitela u uzorcima krvi, piše "Rainews.it".

Od početka godine pa do 5. septembra prijavljena su 122 slučaja ove groznice, najčešće u Italiji, ali i u drugim zemljama poput Francuske, Hrvatske i Španije.

Zbog toga su sprovedene mere dezinsekcije protiv komaraca, a na područjima gde je došlo do lokalnog prenosa, aktivirane su sve preventivne mere potrebne za zaštitu transfuzije.

Nedavno je prijavljen slučaj groznice u Parmi, pa su iz ovog grada saopštili da su pokrenuli medicinski protokol.

Šta to znači?

Prvo će se uraditi tretman dezinsekcije, posebno u oblastima u krugu od 100 metara od prijave zaraze, a potom su intervencije podeljene u tri faze: adulticidni tretman tigrastog komarca kao nosilac virusa, larvicidni tretman i uklanjanje larvi.

Intervencije će se izvoditi tri uzastopne noći od 23 sata do četiri sata ujutro.

Građani pogođenih područja su upozoreni i tokom dezinsekcije je najbolje da zatvaraju prozore i izbegavaju ostavljanja odeće na otvorenom, kao i dečije igračke, činija za hranu za kućne ljubimce... piše "Rainews.it".

(Telegraf) 

BONUS VIDEO: RADOST U ZOOLOŠKOM VRTU: Rođen okapi u zatočeništvu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave