OTKRIVENO ČAK 30.000 VRSTA: Austrijski naučnici pronašli viruse skrivene u mikroorganizmima

D.B.M.

26. 04. 2023. u 19:07

TIM naučnika iz Austrije otkrili su čak 30.000 vrsta virusa koji se skrivaju na neobičnom mestu. Oni su u vodama alpskih jezera u Tirolu istraživali nove grupe virusa i iznenadili se koliko ih ima.

ОТКРИВЕНО ЧАК 30.000 ВРСТА: Аустријски научници пронашли вирусе скривене у микроорганизмима

Foto: Depositphotos

- Pokazalo se da se čak deset odsto mikroorganizama sastoji od skrivenih virusa - istakao je ekolog Kristofer Belas, glavni autor studije o virusima. - Izgleda da oni ne izazivaju bolesti kod svojih domaćina, već mogu da im budu korisni. Ali, još nam nije jasno zašto se toliko virusa nalazi u genomi mikroba. Pretpostavljamo da štite ćeliju od infekcije opasnim virusima.

Otkriće hiljada novih virusa skrivenih u DNK mikroorganizama nije bio cilj istraživanja austrijskog tima. Njihova namera je bila da prouče novu vrstu virusa koja je otkrivena u Tirolu.

U analizi ogromne količine podataka pomogao im je "Leo", kompjuter ogromnih mogućnosti koji se nalazi na Univerzitetu u Insbruku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi