ZABORAVLJENO DELO PRODATO ZA TRI MILIONA EVRA: Van Dajkova slika iz šupe završila na aukciji

Novosti online

30. 01. 2023. u 11:46

POŠTO je bilo zaboravljeno u šupi na američkoj farmi, platno flamanskog slikara Antonis van Dajk prodato je za više od tri miliona dolara na aukciji. Delo je studija za kasniju sliku koju je izradio flamanski majstor pod nazivom "Sv. Jeronim".

ЗАБОРАВЉЕНО ДЕЛО ПРОДАТО ЗА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Ван Дајкова слика из шупе завршила на аукцији

Foto: Free Images Pixabay

Studija, koja prikazuje nagog starijeg muškarca koji sedi na stolici, jedinstvena je iz nekoliko razloga. To je jedna od samo dve velike studije koje je Van Dajk napravio na temelju živih modela. Verojatno je naslikana između 1615. i 1618, dok je slikar bio mladi umetnik koji je radio zajedno s Peterom Paulom Rubensom u Antverpenu.

Ulje na platnu ima neobični put. Istraživanjem je tek nedavno utvrđeno kao delo Van Dajka. Platno je otkriveno krajem 20. veka na farmi u Njujorku.

Osoba koja je pronašla je strastveni kolekcionar "izgubljenih" komada, opisujući svoju zbirku kao "izgubljenih i zanemarenih umetničkih dela". Roberts je kupio odbačenu sliku za samo 600 dolara. Ubrzo nakon toga, istoričarka umetnosti Suzan J. Barnes objavila je članak u kojem je prepoznala delo kao "iznenađujuće dobro očuvano" Van Dajkovo delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri