OTKRIVENO NEPOZNATO KRALJEVSTVO: Laseri snimili 400 gradova starih hiljade godina (VIDEO)

Novosti online

16. 01. 2023. u 20:57

VIŠE od 1.000 naselja drevnih Maja otkriveno je u Gvatemali uz pomoć laserskog skeniranja iz vazduha.

ОТКРИВЕНО НЕПОЗНАТО КРАЉЕВСТВО: Ласери снимили 400 градова старих хиљаде година (ВИДЕО)

Foto: Pixabay

Ta naselja bila su međusobno povezana, nalikovala su kraljevstvu i činila su više od 400 gradova kojima se mogu odrediti granice, a stara su između 2.200 i 3.000 godina.

Među naseljima koja su bila skrivena hiljadama godina, otkrivene su kuće, sportski tereni, verski, ceremonijalni i društveni centri, kao i široka mreža nasipa i kanala koji su iz povezivali.

„Mnoga od ovih naselja pokazuju politički, društvenu i geografsku povezanost sa drugim naseljima u neposrednoj blizini, što je rezultiralo konsolidacijom u najmanje 417 drevnih gradova i sela sa prepoznatljivim granicama lokaliteta”, naveli su naučnici u svom radu, objavljenom u časopisu „Kembridž juniverziti pres“.

Povezanost naselja sugeriše da su ona bila deo države koja je nalikovala na kraljevstvo, budući da su u većini njih pronađeni dokazi o zajedničkoj ideologiji.

Skriveno kraljevstvo otkriveno je zahvaljujući laserskom skeniranju nazvanom LIDAR (Light Detection and Ranging), jednom od najmodernijih tehnologija, poznatom i kao optički ili laserski radar.

„Nalazi otkrivaju da je za izgradnju ovakvih objekata bilo potrebno poznavanje mnogih veština: proizvodnja kreča i maltera, znanje arhitekture, a pretpostavlja se i da su naselja imala pravne i verske zvaničnike“, navodi se u naučnom radu.

Naučnici dodaju da je za izgradnju građevina drevne civilizacije Maja koje su otkrivene, kao što su velike platforme, palate, brane, piramide, nasipe i puteve na njima, bilo potrebno organizovati na hiljade radnika i stručnjaka.

Postoje i dokazi o pametnim sistemima za odvodnjavanje i sakupljanje vode, koji omogućavaju lakše kretanje vode između naselja u vremenima suše ili poplava - nešto za šta se zna da su ljudi Maja bili stručnjaci, prenosi Sajens alert.

Sistem za vazdušno skeniranje zasnovan na svetlosti pomaže naučnicima da mogu lako da „zavire" ispod šumskih krošnji i drugih vrsta vegetacije, i da dođu do čvrstih podzemnih struktura. LIDAR, tehnologija koja je otkrila i ovo skriveno majansko kraljevstvo, koristi se intenzivno i za otkrivanje kambodžanskih gradova i amazonskih sela.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek