OČEKUJE NAS SPEKTAKL NA NEBU: Sve planete koje možemo da vidimo golim okom uredno poređane (VIDEO)

Novosti onlajn

04. 06. 2022. u 20:48

LjUBITELjIMA posmatranja neba kraj juna donosi pravu feštu, jer će se svih pet planeta koje možemo da vidimo i golim okom – Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn – uredno poređati na nebu.

ОЧЕКУЈЕ НАС СПЕКТАКЛ НА НЕБУ: Све планете које можемо да видимо голим оком уредно поређане (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Planete će nam se pojavljivati na nebu u zavisnosti od njihove udaljenosti od sunca, s leva na desno kad gledamo ka horizontu: To znači da počinje od Merkura i završiće se sa Saturnom.

Ova nebeska predstava koju ne treba propustiti biće vidljiva na istočnom horizontu neposredno pred izlazak Sunca. Stanovnici severne hemisvere, treba da gledaju ka istoku i jugu, a južne hemisfere, ka istoku i severu.

Iako bi ovo poravnanje trebalo da bude vidljivo tokom celog juna, astronomi skreću pažnju da će u rano jutro 3. i 4. juna, razmak između Merkura i Saturna biti najmanji – samo 91 stepen.

Još jedan datum u junu koji bi trebalo imati na umu je 24. Rastojanje će se povećati na 107 stepeni, a opadajući srp Meseca bi trebalo da se pojavi između Venere i Marsa.

Merkur će biti jasno vidljiv i 24. juna, što će vam olakšati da ga uočite pre nego što krenete udesno duž horizonta. Tog jutra, planetarni raspore bi trebalo da bude vidljiva oko sat vremena.

Ovi događaji i vidljivost planeta mogu varirati u pogledu datuma u zavisnosti od toga gde se nalazite u svetu.

Trebalo bi da postoji mnogo prilika da svi vide pet planeta, čak i ako bude nekoliko oblačnih dana u mesecu. Mogućnost da se planete vide zajedno na ovaj način je poznata kao konjunkcija, a konjunkcije koje uključuju pet planeta su prilično retke – poslednja je bila u decembru 2004. godine, pa ne bi trebalo propustiti ovu priliku.

U određenim danima možda će biti moguće videti i Uran i Neptun, kažu astronomi.

Međutim, biće vam potreban dvogled i teleskop da biste uočili ove tačke, jer se ove planete ne mogu videti golim okom sa Zemlje. Ovo je već neko vreme na delu: možda se sećate da su Saturn, Mars, Venera i Jupiter bili poređani na nebu tokom aprila.

Naravno, ovaj prizor je samo varka perspektive – ali je bez sumnje zadivljujući prizor za posmatranje.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek