ROVER POSLAO SLIKE - MARS KAO I ZEMLJA IMA OBLAKE: Liče na naše, ali su drugačiji (VIDEO)

Novosti online

21. 02. 2022. u 22:43

AGENCIJA NASA je nedavno objavila fotografije koje je Curiosity rover snimio krajem prošle godine, a na nekima su oblaci sa Marsa koji strašno liče na naše.

РОВЕР ПОСЛАО СЛИКЕ - МАРС КАО И ЗЕМЉА ИМА ОБЛАКЕ: Личе на наше, али су другачији (ВИДЕО)

Foto AP

Rover je na Crvenoj planeti već 10 godina, a u međuvremenu je na Zemlju poslao brojne snimke i druge podatke.

Na poslednjim fotografijama se vidi da oblaci prolaze direktno iznad rovera i stvarno se ni po čemu ne razlikuju od kišonosnih rođaka s naše planete.

NASA je objavila i GIF koji prikazuje oblake u pokretu, te onaj na kojem se vide senke kako klize preko crvene pustinje. Naučnici kažu da se nalaze na oko 80 kilometara visine i da se za razliku od naših sastoje od ugljen-dioksida i "suvog leda".

Marsovska atmosfera je mnogo tanja od ove na Zemlji – njena debljina iznosi tek 1% naše. Kao i oblaci, i ona se sastoji od ugljen-dioksida, što naravno znači da na planeti ne bi mogao da opstane nijedan od oblika života koje poznajemo. Nije uvek bila tako tanka, ali se pre nekoliko milijardi godina smanjila. Naučnici tvrde da je pre toga bila "jača", zbog čega je Mars bio topliji, s tekućom vodom.

Ovo nije prvi put da je Curisoity poslao snimke marsovskih oblaka – bilo ih je i početkom 2021. – a tom prilikom se utvrdilo da su najlepši odmah nakon zalaska Sunca, kada ledeni kristali sijaju obasjani poslednjim zracima.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!