POZA U KOJOJ SPAVAMO: Utiče na zdravlje – jedna je najbolja

Novosti online

29. 01. 2022. u 00:01

IAKO bolove u leđima često povezujemo sa svakodnevnim sedenjem, postoji jedan faktor koji se zanemaruje, a to je — poza u kojoj spavamo.

ПОЗА У КОЈОЈ СПАВАМО: Утиче на здравље – једна је најбоља

Foto: Depositphotos

Određeni položaji spavanja, naime, mogu da utiču na disanje, opterete leđa, vrat ili ramena. Stručnjak za spavanje i kiropraktičar doktor Entoni Vučković objasnio je za „San“ kako poza u kojoj spavamo utiče na naše zdravlje.

Spavanje na stomaku

-Kada spavate na stomaku, sav pritisak je u donjem delu leđa. Ljudi inače vole da podignu jednu nogu i spavaju sa podignutim rukama. To će uzrokovati rotaciju u donjim pršljenovima kičme, kao i u lumbalnom delu, upozorio je on.

Kako je dodao, spavanje u tom položaju može da dovede do krivljenja kičme.

Ne samo što je vrat uvek okrenut i kičma iskrivljena, već i zglobovi kolena mogu da budu pod pritiskom, jer su usmereni prema dušeku.

Kako savetuje, možete pokušati da ublažite pritisak na donji deo leđa stavljanjem jastuka ispod stomaka.

 

Spavanje na boku

Oni koji spavaju na boku možda imaju problema sa ukočenošću i bolovima u ramenu. Vučković ističe da nikada ne bi trebalo da se oslanjamo na bočnu stranu ramena, jer se tako vrši pritisak na mrežu živaca u ramenu koji se spajaju s rukom i šakama što bi moglo da izazove utrnulost.

Foto Shutterstock

Rekao je da bi nos, brada i prsna kost trebalo da budu u istoj ravni kada se spava na boku, jer to drži kičmu u neutralnom položaju. Pomaže i jastuk između kolena, jer održava bokove i kičmu usklađene i ublažava pritisak na zglobove.

Onima koji vole da spavaju u sklupčanom položaju preporučuje da pokušaju više da isprave noge.

Spavanje na leđima

Ako spavate na leđima, biće vam drago da znate da se to smatra optimalnim položajem, jer je težina ravnomerno raspoređena. Međutim, još uvek postoje neka područja koja bi mogli da poboljšate.

Vučković savetuje da se ispod kolena stavi jastuk kako bi se ublažio pritisak na donji deo leđa. On je naveo i da ruke nikada ne bi trebalo da budu iznad glave, već na stomaku ili uz bok.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - NAŠA SVETINjA, MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!