FARAON JE IMAO USKU BRADU, MALI NOS I KOVRDŽAVU KOSU: Uz pomoć skenera digitalno “razmotana” mumija stara 3.500 godina (VIDEO)

Tanjug

28. 12. 2021. u 21:10

NAUČNICI iz Kaira digitalno su „odmotali” 3.500 godina staro mumificirano telo egipatskog faraona Amenhotepa I i tako otkrili vrlo interesantne detalje o njemu.

ФАРАОН ЈЕ ИМАО УСКУ БРАДУ, МАЛИ НОС И КОВРЏАВУ КОСУ: Уз помоћ скенера дигитално “размотана” мумија стара 3.500 година (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Egipatski naučnici koristili su neinvazivnu digitalnu tehnologiju skeniranja i uz pomoć trodimenzionalne kompjuterizovane tomografije (CT) proučili su unutrašnjost mumije, prenosi Rojters.

Kako navodi Sahar Salem, radiolog koja je učestvovala u otkrivanju mumije, podaci do kojih su istraživači došli govore da je faraon imao usku bradu, mali nos i kovrdžavu kosu. Ona je posebno naglasila da je oduševljena činjenicom da je pri “odmotavanju” otkrila da faraon i posle 3.500 godina ima zapanjujući dobro očuvane zube.

Osim činjenice da je njegovo telo dobro očuvano posle toliko vremena, otkriven je i raskošan nakit s kojim je faraon sahranjen, a naučnici do sada nisu otvarali i odmotavali ovu mumiju, sa cvetnim vencima i zanimljivom drvenom maskom za lice, kako ne bi oštetili ukrase.

Amenhotep je bio drugi kralj iz 18. dinastije i tron je preuzeo nakon smrti svog oca Ahmosa, a vladao je Egiptom oko 21 godinu između otprilike 1525. i 1504. pre nove ere. Originalna grobnica Amenhotepa nikada nije pronađena.

Njegovo mumificirano telo je otkriveno 1881. godine na lokalitetu u Luksoru gde su sakrivene mumije kraljeva i plemića, a trenutno se nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći