U VELIKOJ BRITANIJI OTKRILI OSTATKE IZ RIMSKOG PERIODA: Arheolozi pronašli mozaik epske borbe iz Homerove Ilijade

Novosti online

26. 11. 2021. u 15:19

Rimski mozaik, jedinstven u Velikoj Britaniji, koji prikazuje jednu od najpoznatijih bitaka Trojanskog rata otkriven je pošto su arheolozi sproveli istraživanja na lokaciji rimske vile.

У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ ОТКРИЛИ ОСТАТКЕ ИЗ РИМСКОГ ПЕРИОДА: Археолози пронашли мозаик епске борбе из Хомерове Илијаде

Foto Muzej Krajine

Umetničko delo otkriveno je tokom iskopavanja složenog kompleksa vila sastavljenog od mnoštva struktura i drugih građevina, koje datiraju iz trećeg ili četvrtog veka nove ere, objavilo je društvo Istorija Engleske. Nalaz je toliko redak i važan da je lokacija službeno zaštićena kao spomenik.

Mozaik prikazuje scenu iz Homerove Ilijade, epsku borbu Ahila i trojanskog junaka Hektora. To je jedan od retkih takvih mozaika u Evropi. U kompleksu je verovatno živela bogata osoba iz kasnog rimskog perioda.

Dankan Vilson, izvršni direktor društva opisao je pronalazak kao "izvanredan", a lokaciju u Rutlandu, otkrio je DŽim Irvin, čiji je otac Brajan Nejlor vlasnik zemljišta. Irvin je tada obavestio vlasti, što je dovelo do iskopavanja.

Arheolozi su otkrili ostatke mozaika, dimenzija 11 sa gotovo sedam metara. Mozaik je jedinstven u Ujedinjenom Kraljevstvu po tome što prikazuje dva antička heroja Ahila i Hektora, i njihovu bitku koja je završila Hektorovom smrću.

Arheolog DŽon Tomas rekao je da je to najuzbudljivije otkriće rimskog mozaika u Velikoj Britaniji u proteklih sto godina i vrlo dobro očuvan primer vile u celosti. Dodao je da je osoba koja je naručila umetničko delo očito imala znanje o klasicima i novca da naruči takav rad.

Oštećenja od požara i pukotine u mozaiku, sugerišu na kasniju ponovnu upotrebu lokacije pošto je prestala da se koristi kao vila.

LJudski ostaci takođe su otkriveni u ruševinama koje su prekrivale mozaik i smatra se da su sahranjeni pošto zgrada više nije bila korišćena. Starost ljudskih ostataka, mlađih od mozaika, trenutno nije poznata, ali arheolozi pretpostavljaju da je u kasnorimsko ili ranosrednjevekovno doba vila promenila namenu.

Dokaze prikupljene s lokacije analiziraće najveći britanski stručnjak za istraživanje mozaika, Dejvid Nil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)