KOLIKO SMO BLIZU ENERGETSKE TRANZICIJE: Važno i aktuelno pitanje koje se tiče budućnosti naše planete i našeg društva

Novosti online

30. 09. 2023. u 19:37

ENERGETSKA tranzicija predstavlja važno pitanje u današnjem svetu, ali ona nije ni jednostavan ni brz proces. Zahteva velike investicije, tehnološke inovacije, političku volju, društvenu podršku i regionalnu saradnju. Takođe, ona ima različite uticaje na različite zemlje, regione i sektore, pa je potrebno voditi računa o pravednosti i socijalnoj inkluziji svih aktera koji su uključeni ili pogođeni energetskom tranzicijom.

КОЛИКО СМО БЛИЗУ ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНЗИЦИЈЕ: Важно и актуелно питање које се тиче будућности наше планете и нашег друштва

Foto: Shutterstock

Jedan od ključnih faktora koji utiču na brzinu energetske tranzicije je tehnološki napredak. Poslednjih decenija, svedoci smo značajnih inovacija u oblasti obnovljivih izvora energije, baterijske tehnologije i energetske efikasnosti. Solarni paneli i vetrogeneratori postali su sve pristupačniji i efikasniji, dok su baterije postale sposobne za skladištenje sve veće količine električne energije.

Pored tehnološkog napretka, političke odluke imaju ključnu ulogu u ubrzanju energetske tranzicije. Globalni dogovori, kao što je Pariski sporazum, postavili su ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija gasova staklene bašte. 

Energetska tranzicija je veoma važno i aktuelno pitanje koje se tiče budućnosti naše planete i našeg društva 

Međutim, uprkos ovim pozitivnim faktorima, postoje i izazovi koji usporavaju proces energetske tranzicije. Ekonomski faktori, poput visokih početnih troškova za instalaciju obnovljive energije, često predstavljaju prepreku za mnoge zemlje i domaćinstva. Takođe, potrebna je infrastruktura za distribuciju i skladištenje obnovljive energije kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva.

Foto: Shutterstock

Još jedan ključni aspekt energetske tranzicije je društvena svest. Svest o klimatskim promenama i potrebi za očuvanjem životne sredine igra važnu ulogu u podršci prelasku na obnovljive izvore energije. Kroz obrazovanje i informisanje, ljudi postaju svesniji svojih energetskih navika i kako one utiču na planetu.

 

Srbija na putu energetske tranzicije

Energetika je resor koji traži dugoročna planiranja i potrebno je dosta vremena kako bi se video rezultat. Srbija je deo evropske energetske zajednice. Integrisanim nacionalnim planom za energetiku i klimu definisano je da obnovljivi izvori energije (OIE) postanu glavni domaći izvor električne energije sa udelom koji dostiže 45% u proizvodnji električne energije u 2030. godini. To je moguće uz ulaganja u energiju sunca i vetra.

Srbija ima tri cilja: prvi je energetska nezavisnost, zatim da obezbedimo najnižu cenu za građane i privredu i treći da imamo sigurnost snabdevanja i rada našeg energetskog sistema.

Kompanije su sve više okrenute zelenoj tranziciji. Primera radi, u našoj najvećoj naftnoj kompaniji NIS-u, unapređenje zaštite životne sredine je među usvojenim prioritetima. NIS projekte realizuje ne samo sa namerom da oni doprinose poslovnim rezultatima, nego i boljoj ekološkoj slici cele Srbije.

U te svrhe, kompanija NIS je od 2009. godine uložila više od 900 miliona evra u ekološke projekte i biznis projekte koji indirektno pozitivno utiču na zaštitu životne sredine. U nameri da dodatno diverzifikuje poslovanje i ubrza energetsku tranziciju, kompanija NIS je u 2022. godini formirala Blok „Energetika”.

Pored toga, kompanija veliku pažnju posvećuje i energetskoj efikasnosti, tako da je NIS od 2012. do 2022. godine ostvario ukupno povećanje energetske efikasnosti za 33 odsto, što takođe doprinosi racionalnijoj upotrebi resursa i zaštiti životne sredine.

Šire posmatrano, energetska tranzicija mora da bude pravedna, da ne trpe gradovi, niti regioni. U narednih 10 do 15 godina potrebno je uložiti 15 milijardi evra u energetsku infrastrukturu, najpre u obnovljive izvore energije, distributivnu i prenosnu mrežu, reverzibilne hidroelektrane.

Samo kroz saradnju i predanost možemo se nadati bržem prelasku na održive izvore energije i smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!