SVETSKI DAN UJEDINJENIH NACIJA: Simbol nade za globalno jedinstvo

Novosti online

24. 10. 2023. u 12:39

SVETSKI dan UN obeležava se svake godine 24. oktobra i predstavlja priliku da se promoviše važnost Ujedinjenih nacija u očuvanju mira, sigurnosti i saradnje među narodima širom sveta. Ovaj datum ima poseban značaj, jer je 24. oktobra 1945. godine stupila na snagu Povelja Ujedinjenih nacija.

СВЕТСКИ ДАН УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА: Симбол наде за глобално јединство

Foto: Shutterstock

Ujedinjene nacije su osnovane nakon Drugog svetskog rata kako bi se stvorila globalna organizacija koja će raditi na promociji međunarodnog mira, ljudskih prava, održivog razvoja i saradnje između država. U svojih 78 godina postojanja, UN su igrale ključnu ulogu u rešavanju mnogih globalnih izazova.

Svetski dan UN je važan trenutak da se podsetimo na ciljeve i vrednosti ove organizacije. UN promovišu mir i sigurnost kroz mirovne misije širom sveta, pomažu u suzbijanju siromaštva, promovišu rodnu ravnopravnost i pružaju humanitarnu pomoć u kriznim situacijama.

Takođe, UN imaju Agendu 2030 sa Ciljevima održivog razvoja, koja se bavi ključnim pitanjima kao što su zaštita životne sredine, ekonomska rast, pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Svetski dan UN podseća nas na važnost ovih ciljeva i potrebu za globalnom saradnjom kako bismo postigli bolju budućnost za sve.

Foto Tanjug/AP

U današnjem svetu punom izazova kao što su klimatske promene, sukobi, siromaštvo i pandemije, Ujedinjene nacije ostaju ključna institucija za rešavanje ovih problema. 

Nijedna druga globalna organizacija ne daje nadu tolikom broju ljudi za bolji svet i ne može da pruži budućnost kakvu želimo

U znak sećanja na Dan Ujedinjenih nacija, u Sali Generalne skupštine biće održan koncert na kojem će nastupiti Environmental Simphoni: The Movement i svetski poznati violončelista Majkl Ficpatrik.

Ovogodišnji koncert povodom Dana UN, sa temom "brže, smelije klimatske akcije", sponzoriše Stalna misija Kraljevine Tonga pri Ujedinjenim nacijama uz podršku Porodične kancelarije za održivi razvoj (FOSD) Fondacije PVBLIC

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)