POSETILI VRŠNJAKE U MALMEU: Delegacija Matematičke gimnazije u švedskoj Borgarškoli

B.B.

23. 04. 2024. u 14:48

NASTAVNICI i učenici Matematičke gimnazije, zajedno sa direktorkom posetili su Borgarškolu u Malmeu.

ПОСЕТИЛИ ВРШЊАКЕ У МАЛМЕУ: Делегација Математичке гимназије у шведској Боргаршколи

Foto: Matematička gimnazija

Saradnja ove dve obrazovne ustanove postoji već dvadeset godina, sa malim prekidima uzrokovanim korona virusom.

Gosti iz Srbije su razmenili iskustva sa učenicima i zaposlenima iz Borgarškole. Išli su u oblilazak ustanove,  prisustvovali su časovima učenika koji su na IB programu, posetili su Muzej tehnike u Malmeu gde je organizovana 3d projekcija filma „Hemija života“ (produkcija švedskog naučnog programa). Organizovan je i izlet u Lund (univerzitetski grad u blizini Malmea) gde su se učenici i nastavnici, nakon obilaska grada i posete Muzeju medicinske opreme (Livets), upoznali sa ESS međunarodnim projektom baziranim na istraživanju širokog spektra upotrebe neutrona u naučne svrhe.

U ovoj švedskoj državnoj školi postoji više smeroava - ekonomski, trgovački , hotelsko-turistički, program prirodnih nauka (što odgovara prirodnom smeru naših gimnazija), program društvenih nauka (što odgovara društvenom smeru naših gimnazija) i IB program (International Baccalaureate - svi predmeti se slušaju na engleskom jeziku).

Naši učenici su se  družili sa domaćinima i van časova na zabavi uz picu, Švedskoj fiki (radi se o specijalnoj vrsti kolača, tipičnog za Švedsku), kao i na plaži gde su pored ostalog domaćine učili da igraju srpsko kolo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)