PROMOVISANA KNJIGA O VELIKOM NAUČNIKU: Pupinovo delo namerno potiskivano

Lj.B.

14. 03. 2024. u 12:02

U Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu predstavljena je knjiga inženjera Milana Božića ”Pupinovi patenti – njegova filozofija”, a promociji su pristvovali sadašnji i bivši rektor Univerziteta u Beogradu, saradnici i profesori, kao i vodeći predstavnici inženjerske struke.

ПРОМОВИСАНА КЊИГА О ВЕЛИКОМ НАУЧНИКУ: Пупиново дело намерно потискивано

Mihajlo Pupin, Foto Smithsonian Institution Librarie

Autor Milan Božić je  na promociji istakao da nažalost srpski narod, pa i svet, još uvek ne znaju dovoljno o veličini i naučnom značaju Mihajla Pupina.

Rektor prof. dr Vladan Đokić istakao je da iako se Pupin svoj ”patentnom aktivnošću i ekonomskom demokratijom borio protiv zloupotreba patentnim monopolima, a tužna je činjenica da je njegovo delo kroz istoriju namerno potiskivano, pa da zato i dana malo o njemu znamo”.

Trud autora Božića pohvalio je i i jedan od inicijatora promocije Pupina u savremeno doba, bivši rektor UB i profesor ETF-a dr Branko Kovačević.

U kljizi se opisuje životni i naučni put ovog slavnog Srbina, koji je bio  srpski i američki naučnik, pronalazač, univerzitetski profesor, publicista, akademik, dobrotvor, profesor na Univerzitetu Kolumbija... Tokom svog naučnog i eksperimentalnog rada dao je značajne uvide za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije, telefonije i rentgenologije, i velike zasluge za razvoj elektrotehnike.

Pupin je bio počasni konzul Srbije u SAD, dobitnik mnogih naučnih nagrada i medalja, član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta. Dobio je i Pulicerovu nagradu (1924) za autobiografsko delo „Sa pašnjaka do naučenjaka“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave