DODATNA OBUKA PROTIV NASILJA U ŠKOLAMA: Stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje održaće, od 2. februara, šestodnevnu obuku

Lj. Begenišić

29. 01. 2024. u 11:12

MINISTARKA prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila je da će od 2. februara stručnjaci sa Instituta za mentalno zdravlje sprovesti trodnevnu onlajn obuku za 46 prosvetnih savetnika, koji će znanja zatim preneti pedagozima i psiholozima zaposlenim u osnovnim i srednjim školama.

ДОДАТНА ОБУКА ПРОТИВ НАСИЉА У ШКОЛАМА: Стручњаци Института за ментално здравље одржаће, од 2. фебруара, шестодневну обуку

Napadi na vršnjake, Foto Shutterstock

- Obuku ćemo držati tri dana uživo i tri dana onlajn - kaže za "Novosti" psiholog Hana Korać. - Cilj je da prosvetne savetnike edukujemo šta u praksi da urade ukoliko primete nešto kod dece. Mi ne želimo od njih da pravimo kliničke psihologe, već da ih osnažimo kako u praksi da se postave kada nešto primete, a oni će svoja znanja moći da prenesu nastavnicima, a naročito psiholozima i pedagozima.

A kako je rekla ministarka Slavica Đukić Dejanović, pedagozi i psiholozi svoj rad usmeriće na rano uočavanje određenih specifičnosti dece, ali i nastavnika koje mogu uticati na atmosferu u školi, a sa ciljem prevencije nasilnog i uopšte neadekvatnog ponašanja.

Ona je istakla da je cilj svih edukacija vezanih za mentalno zdravlje, zapravo, prevencija razboljevanja, rano uočavanje određenih specifičnosti dece, nekada i nastavnika i roditelja, koji direktno ili indirektno mogu uticati na atmosferu u školi.

Rad komisije veoma važan

Ministarka Slavica Đukić Dejanović je istakla da je premijerka Ana Branbić praktično najveći deo svog angažmana posvetila radu komisije za mentalno zdravlje u školama.

- Edukovan pedagog i psiholog, za potrebe deteta, nastavnika i roditelja, kako bi se školski programi odvijali na najbolji mogući način. Cilj je da se preveniraju određene forme nasilja i neadekvatnog ponašanja, da ima što manje izrečenih mera kažnjavanja - ukazala je Đukić Dejanović. - Plan je da pedagozi preventivno komuniciraju i sa decom, nastavnicima i roditeljima i da eventualno uočavaju određene specifičnosti, kako bi sve neželjene posledice mogle biti sprečene. Reč je o 2.600 pedagoga i psihologa zaposlenih u školama. Imaćemo i programe provere, evaluacije znanja koje oni budu stekli, kako bi sam taj proces timskog rada, uključivanja dece, roditelja i nastavnika u određenim situacijama u savetodavni rad, u sugestije koje treba da daju, bio na najvećem mogućem nivou. Pedagozi i psiholozi su već kroz svoje obrazovanje vrlo edukovani, ali školska atmosfera iziskuje neka znanja koja stručnjaci za mentalno zdravlje i za organizaciju rada u školi treba da im dodatno prenesu, kako bi njihov rad i njihova znanja bila na potrebnom nivou.

Plan ove edukacije nastao je u okviru Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Srbije nakon tragedija u maju 2023. godine, Ministarstvo prosvete je organizator i nosilac svih aktivnosti, ali je uključena čitava Vlada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!