PIŠU PISMA I UČE NEMAČKI: Nastavnice iz Beograda i Niške Banje pokrenule jedinstven projekat

Lj. Begenišić

11. 12. 2023. u 15:45

NASTAVNICE nemačkog jezika Dragica Maksimović iz beogradske OŠ "Bora Stanković" i Ana Milinković iz Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" iz Niške Banje pokrenule su projekat "Pišem ti pismo" u okviru koga njihovi đaci nemački jezik uče - pišući pisma jedni drugima.

ПИШУ ПИСМА И УЧЕ НЕМАЧКИ: Наставнице из Београда и Нишке Бање покренуле јединствен пројекат

privatna arhiva

Po ugledu na velikog Getea koji je u formi pisama napisao svoj čuveni roman "Jadi mladog Vertera" i ovi osnovci mnoge važne stvari napišu u pismima i to na nemačkom jeziku. Kada ih deca napišu, nastavnice pošiljku upute dalje - Dragica u Nišku Banju, a Ana u Beograd.

- Naši učenici su još mladi da razumeju ljubavne jade koji su mučili mladog Vertera u Geteovom romanu, ali su dovoljno odrasli da iskuse čežnju čekanja pisma od drugara, radost pisanja pisma drugaru i sreću kad pismo stigne i kad ga dečje ruke zagrle - kaže nam nastavnica Dragica Maksimović iz "Bore". - Ja i koleginica Ana iz Niške Banje pune optimizma i ljubavi prema svojim đacima rešile smo da im popravimo kvalitet školskog života i podsetimo ih na oblik komunikacije koji je gotovo zaboravljen, a to je pisanje pisama. Želimo da i ovim generacijama približimo pisanje pisama, a da oni uz to uče i nemački jezik.

Da je ideja bila da se unaprede jezičke kompentencije kroz dopisivanje vršnjaka na nemačkom jeziku, kaže nam nastavnica Ana Milinković.

- Pisanjem pisama podstiče se razvoj socijalnih veština, omogućava se upoznavanje novih drugara, pravimo uspomene na školske dane - priča ova nastavnica. - Radost iščekivanja pisama u eri brze komunikacije daje posebnu vrednost, jer deca čitanjem rukopisa dodatno upoznaju svog novog druga. Ideja ovog projekta je i podizanje motivacije za učenje stranog jezika, da deca budu svesna da su sposobna da komuniciraju na nemačkom.

privatna arhiva

Učenici OŠ "Bora Stanković"

Đaci rado učestvuju u projektu, u pismima vrlo često šalju i sitnije poklone poput sličica, stikera, narukvica... A učenica 6/3 Jana Stevanović iz "Bore" pojasnila je kako je sve počelo:

- Nastavnica Dragica zadala nam je da napišemo pisma na nemačkom i poslala ih u Nišku Banju, a onda ih je tamo nastavnica Ana nasumično podelila. Zatim su učenici iz Niške Banje odgovorili na naša pisma i poslali su ih nama. Sada jedva čekamo da nam stignu pisma i veoma smo uzbuđeni kad ih dobijemo i čitamo.

MURALI

NASTAVNICIMA iz Niške Banje prilikom posete beogradskoj školi "Bora Stanković" veoma su se svideli murali pod nazivom "Korifeji našeg doba" koje je radio nastavnik likovnog vaspitanja Vukan Vukanić, akademski slikar. Na muralima su naslikane poznate ličnosti koje su završile ovu školu, a među njima i teniser Novak Đoković, bivši ministar prosvete Branko Ružić, vaterpolista Filip Filipović, dramska spisateljica Biljana Srbljanović...

Predviđeno je da u drugoj fazi projekta učenici posete jedni druge, pa se đaci iz "Bore" Đorđe Gatarić, Andrej Jovanović i Luka Džudović raduju odlasku kod drugara u Nišku Banju, ali i njihovom dolasku u Beograd. Oni uglas kažu da su im nastavnice obećale zajednički izlet svih učesnika projekta, sada traže sponzora za taj poduhvat, a ako ga ne nađu, sigurni su da će njihovi roditelji biti podrška i da će se realizovati putovanje do Niške Banje.

Dunja Pantić, učenica VII/1, kaže da joj projekat "Pišem ti pismo" puno znači, zato što smatra da je država u kojoj živimo veoma lepa i da ima puno različitih ljudi, sa drugačijim iskustvima, sa kojima treba komunicirati.

privatna arhiva

Pisma koja šalju đaci

- Meni lično svako novo prijateljstvo mnogo znači, zato što smatram da što čovek ima više poznanstava, bogatiji je - priča Dunja. - Dok čitam pisma koja sam dobila od svoje nove drugarice, pitam se kako ona izgleda, da li ima ista interesovanja i teme za razgovor, da li i deca iz drugih sredina imaju iste zanimacije kao i mi. Deca danas uglavnom koriste društvene mreže, ali meni se sviđa ovakav način komunikacije i smatram da ga treba očuvati.

Za učenicu osmog razreda Lunu Mitrović dopisivanje znači upoznavanje novih drugara i način da ostane u kontaktu sa starim drugarima.

- U vremenu mobilnih telefona lepo je da nestrpljivo očekujem i radujem se pismu nove drugarice, odgovorim na njega i možda je jednog dana i upoznam - kaže ona.

Direktori škola Marija Latinović iz "Bore" i Darko Milojković iz "Ivana Gorana Kovačića" rado su podržali projekat koji je doveo i do saradnje dveju škola. Tako je delegacija iz Niške Banje u petak posetila beogradsku školu pa su se povezali i nastavnici drugih predmeta i razmenili ideje.

Inače, planirano je da projekat traje četiri godine, ili koliko deca budu htela, a priključila mu se i nastavnica nemačkog jezika iz "Bore" Honorina Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024