APSOLVENTIMA JOŠ GODINA DA ZAVRŠE STUDIJE:Ministarstvo prosvete poslalo preporuke fakultetima

Lj.B.

03. 10. 2023. u 14:11

MINISTARSTVO prosvete uputilo je visokoškolskim ustanovama niz preporuka za početak akademske godine.

АПСОЛВЕНТИМА ЈОШ ГОДИНА ДА ЗАВРШЕ СТУДИЈЕ:Министарство просвете послало препоруке факултетима

Foto Z. Jovanović

Preporuke su sačinjene na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola Srbije.

Visokoškolskim ustanovama preporučeno je da studentima koji su upisani po Bolonji, a kojima je istekao rok za završetak studija u dvostrukom, odnosno trostrukom broju školskih godina, na lični zahtev, produži studiranje za još jednu školsku godinu.

Ministarstvo je takođe preporučilo visokoškolskim ustanovama da prilagode dinamiku izmirivanja studentskih finansijskih obaveza prema visokoškolskoj ustanova i omoguće uplatu školarine u više rata.

Preporuke su i da se studentima završnih godina studija osnovnih studija omogući upis do 90 ESPB bodova, da se omogući studentima upis predmeta na početku svakog semestra, kao i da se omoguće dodatni „apsolventski“ rokovi studentima nakon poslednje godine osnovnih i integrisanih studija.

U cilju očuvanja i unapređivanja zdravlja studenata, kao i razvijanja zdravih životnih navika u studentskoj populaciji, Ministarstvo je pozvalo visokoškolske ustanove i Studentske konferencije da promovišu obavljanje besplatnih preventivnih sistematskih pregleda studenata u 20. i 22. godini života, odnosno preporučilo je visokoškolskim ustanovama da prilikom upisa u više godine osnovnih i integrisanih studija prate da li je student obavio preventivni sistematski pregled u odgovarajućoj godini života.

Ministarstvo je preporučilo i da prvi čas nastave u novoj akademskoj godini počne izvođenjem himne Republike Srbije „Bože pravde“, s obzirom da je početak nove akademske godine svečan za sve studente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)