ZA UPIS NA BUDŽET NA NEKIM FAKULTETIMA POTREBNO VIŠE OD 80 BODOVA: Evo kolika je razlika između traženih i manje poželjnih fakulteta

Lj. Begenišić

05. 07. 2023. u 12:06

Za upis na budžet na nekim od najpopularnijih fakulteta u Beogradu svršeni srednjoškolci morali su da osvoje više od 80 poena od mogućih 100, dok je za školovanje o trošku države na fakultetima čija popularnost opada iz godine u godinu bilo dovoljno ispuniti zakonski uslov i "izboriti" najmanje 51 bod.

ЗА УПИС НА БУЏЕТ НА НЕКИМ ФАКУЛТЕТИМА ПОТРЕБНО ВИШЕ ОД 80 БОДОВА: Ево колика је разлика између тражених и мање пожељних факултета

Foto: N. Živanović

To znači i da je razlika u upisnim pragovima između fakulteta na glasu i onih koje studenti zaobilaze više od 30 poena. Inače, broj poena potrebnih za budžet razlikuje se od fakulteta do fakulteta i zavisi od toga koliko studenta određena visokoškolska ustanova upisuje na budžet, a to znači - što ih je manje, potrebno je više bodova.

Tako preliminarne liste pokazuju da ove godine na Fakultetu organizacionih nauka za upis na budžet (kvota je 270 studneta) na smeru informacioni sistemi poslednji kandidat iznad crte ima 80,66 poena.

Veoma popularni Elektrotehnički i Mašinski fakultet školuju više akademaca o trošku države, pa je na ETF za "upad" na budžet, gde je kvota 400 akademaca, bilo potrebno najmanje 68,76 bodova. Na ovoj visokoškolskoj ustanovi ističu da će i određeni broj kandidata ispod crte biti upisan na budžet, jer će neki koji su "iznad crte" odustati, što je praksa na gotovo svim visokoškolskim ustanovama.

Inače, ako je suditi po rasporedu na preliminarnoj listi ETF, gde je prvih 29 kandidata osvojilo maksimalan broj poena, ovaj fakultet upisao je izuzetno kvalitetne buduće inženjere.

 

Kraj upisa 14. jula

Upis na svim fakultetima u Beogradu mora biti završen 14. jula do ponoći, a najkasnije 15. jula fakulteti dostavljaju Univerzitetu izveštaj o upisanim studentima po studijskim programima i preostali broj slobodnih mesta. Drugi upisni rok počinje u septembru, a kraj tog roka je do 14. septembra, a najkasnije do 15. septembra fakulteti dostavljaju Univerzitetu broj upisanih studenata po studijskim programima.

Za upis na Mašinski fakultet poslednji budući brucoš iznad crte ima 63,28 poena, a ovaj fakultet je predložio da se na budžet upiše 520 akademaca.

- Ovo su preliminarne liste, i određeni broj kandidata neće se upisati pa će samim tim i oni koji su neposredno ispod crte dobiti priliku da se upišu i školuju o trošku države, a koliki će to broj biti znaćemo kada prođe upis koji, inače, počinje u ponedeljak - kaže za naš list dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović.

Kada je reč o medicinskoj grupaciji falkulteta, da bi kandidat upisao Medicinski fakultet morao je da osvoji najmanje 70,70 bodova, ovaj fakultet na budžet upisuje 400 akademaca.

Na Stomatološkom fakultetu koji o trošku države školuje 196 studenata poslednji kandidat iznad crte osvojio je 79,76 poena.

Dekan Stomatološkog fakulteta prof. dr Aleksa Marković kaže nam da rezultati prijemnog ispita pokazuju da će na ovu visokoobrazovnu ustanovu biti upisani kvalitetni kandidati.

- Dobili smo jako dobru decu - zadovoljno kaže prof. Marković uz napomenu da svake godine drže visoke kriterijume na prijemnom ispitu. Inače, upis na stomatologiju je 11. i 12. jula.

Međutim, na fakultetima koji godinama kubure s brojem kandidata i na kojim nakon što prođu svi upisni rokovi ostane veliki broj slobodnih mesta, za upis na budžet bilo je potrebno nešto više od 50 poena. Takav slučaj je sa Šumarskim fakultetom gde je na smeru tehnologija drveta bilo dovoljno 53,90 bodova da bi se studiralo o trošku države, a na smeru pejzažna arhitektura koji je na ovom fakultetu najtraženiji trebalo je nešto više znanja, pa je poslednji kandidat koji je upao na budžet osvojio 57,62 boda.

Slično je i na Filološkom fakultetu na smeru srpski jezik i književnost gde poslednji rangirani iznad crte ima 54,80 poena, a sličan bodovni saldo ima i kandidat koji će se upisati na smer srpska književnost.

Da podsetimo, kandidati iz srednje škole mogu doneti maksimalnih 40 poena i to oni koji su imali zaključene sve petice, dok se na prijemnom može osvojiti maksimalno 60 bodova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)