JEDNAKI USLOVI ZA SVU DECU: Godišnja konferencija o obrazovanju, predstavljeni rezultati Jedinstvenog informacionog sistema

Lj.B.

23. 12. 2022. u 20:15

MINISTAR prosvete Branko Ružić izjavio je danas da obrazovni sistem Srbije obezbeđuje jednak pristup obrazovanju za svu decu, nudi lepezu mogućnosti i izbora, kao i da se nastavni planovi menjaju tako da obezbeđuju ishode učenja koji daju kompetencije, znanja i veštine.

ЈЕДНАКИ УСЛОВИ ЗА СВУ ДЕЦУ: Годишња конференција о образовању, представљени резултати Јединственог информационог система

Foto P. Milošević

Ružić je na prvoj Godišnjoj konferenciji o obrazovanju, na kojoj su predstavljeni i prvi rezultati uspostavljanja Jedinstvenog informacionog sistema prosvete (JISP), kazao da će ta znanja i veštine mladima omogućiti da odrastu u odgovorne ljude, koji će biti u stanju da ostvare svoje ambicije i budu korisni članovi društva.

Podsetio je da je sveobuhvatna reforma planova i programa u razredima osnovne škole započeta 2017. godine i to uvođenjem novih obaveznih predmeta, a završena je zaključno sa školskom 2021/2022. godinom u punom obimu.

- Ona je pre svega donela novi pedagoški koncept programa orijentisanih na proces učenja i ishode, odnosno na funkcionalna znanja učenika koja pokazuju šta će učenik biti u stanju da učini, preduzme, izvede i obavi zahvaljujući znanjima, stavovima i veštinama koje je gradio i razvijao tokom učenja konkretnog nastavnog predmeta - kazao je ministar.

Navodeći da je još jedna odlika obrazovnog sistema Srbije i raznolikost i raznovrsnost, Ružić kaže da se raznolikost najviše uočava na nivou srednjeg obrazovanja, gde je već na nivou gimnazijskog obrazovanja dostupan veliki broj različitih smerova.

Pored onih, tradicionalnih opštih, društvenih i matematičkih smerova, u našim gimnazijama se realizuje i bilingvalna nastava na srpskom i još pet stranih jezika, kazao je ministar i dodao da su tu i specijalizovane gimnazije i odeljenja za učenike nadarene i zainteresovane za osam oblasti od matematike, biologije, hemije, jezika do IT-a. Od pre dve godine uveden je i program internacionalne mature koje realizuju tri gimnazije u Srbiji, a Ružić kaže da je on specifičan jer se izvodi na engleskom jeziku i omogućava našoj deci da završe program čiju maturu priznaju najprestižniji svetski univerziteti.

Dodaje da srednje stručno obrazovanje nudi 200 obrazovnih profila za različita područja rada u srednjim stručnim školama, a kao posebnu vrednost tog dela obrazovnog sistema ističe dualno obrazovanje koje obezbeđuje efikasniji odgovor sistema obrazovanja na potrebe privrede i tržišta rada. Kada je reč o dostupnosti obrazovanja i inkluzije dece iz osetljivih grupa, Ružić kaže da rezultati mera i aktivnosti iz prethodnih godina pokazuju da se povećava obuhvat dece do tri godine programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji je u 2020/2021. godini prvi put u poslednjih 10 godina bio veći od 30 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona