PRE VIŠE OD STO GODINA UVEO JE DUALNO OBRAZOVANJE: Učitelj iz Srbije osmislio đačku praksu - NJegove moderne metode proslavile su se u Evropi

S. BABOVIĆ

19. 12. 2022. u 17:54

CEO vek pre nego da se u Srbiji uvede dualno obrazovanje, čija je osnovna filozofija da se još dok uče mladi osposobljavaju za rad, prvi srpski pedagog sa visokim obrazovanjem Sreten Adžić (1856-1933) propagirao je ove lekcije.

ПРЕ ВИШЕ ОД СТО ГОДИНА УВЕО ЈЕ ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ: Учитељ из Србије осмислио ђачку праксу - Његове модерне методе прославиле су се у Европи

Foto: S.Babović, Zbornik

Jedan od najznamenitijih srpskih prosvetitelja rodio se u Maloj Sagubini kod Trstenika. 

Potekao je u svešteničkoj porodici, s obe strane: otac Miln, bio je sveštenik, a majka, Sava, bila je ćerka čuvenog vrnjačkog sveštenika Hadži Jeftimija Popovića, čije je prezime preuzeo nakon prerane smrti roditelja. Posle školovanja u Nižoj gimnaziji u Kragujevcu, Bogoslovije u Beogradu, završava Učiteljsku školu i vraća se u rodni kraj.

Sa Sretenom Adžićem, Trstenik je bio pozornica jedinstvenih pedagoških ogleda u Srbiji, možda čak i u Evropi. Tu otvara prve poljske učionice sa praktičnom nastavom. Učenike je učio da pčelare, vodio ih na Moravu da hvataju zmije, poveo bi ih noću na groblje kako bi im dokazao da vampiri ne postoje, a umeo je i kod vračara da ih odvede i time raskrinka praznoverje i laž.

Baš je u Trsteniku, tokom te dve godine učiteljevanja, Sreten Adžić napisao dve značajne knjige: “Učiteljske zabeleške” i “Vaspitačeve zabeleške”. Priče i anegdote iz njih potom je objavljivao u listovima “Učitelj”, “Novi vaspitač” i “Bosanska vila”, a obe knjige su objavljene 1894.godine.

1882.godine se iz Trstenika seli u Beč na usavršavanje. Proučavao je nastavu za slepe, učio esperanto, a 1886.godine u Lajpcigu upisuje filozofsko pedagoške studije i počinje bavljenje eksperimentalnom pedagogijom.

Ostatak njegovog životnog rada je poznat u učiteljskim krugovima: predaje pedagogiju u Nišu,ručni rad u Aleksincu,ali radi i u Skandinaviji. Od 1898.godine od kako je postavljen za prvog učitelja Muške učiteljske škole u Jagodini pa naredne dve decenije,sasvim se posvećuje školovanju svojih naslednika. Ta škola, čiji je on praktično i osnivač, njegovo je životno delo. Iz Jagodine, prelazi na Višu pedagošku školu u Beogradu, a zatim kratko i za upravitelja Učiteljske škole u Vršc,u gde je penzionisan 1924.

 Sreten Adžić bio je oženjen Milevom Popović, ćerkom Janićija Popovića, profesora bogoslovije. Sina Milovana izgubili su 1915.godine u Prvom svetskom ratu, dok se ćerka Nadežda, zamonašila i postala igumanija Ana u manastiru Vraćevšnica. Mati Ana vodila je i sirotište u Trsteniku. Vladika Nikolaj Velimirović je o njoj govorio sa posebnim divljenjem, ističući da je “živi spomenik Sretenu Adžiću”. Posmrtne ostatke svoga oca je iz Beograda prenela na monaško groblje, gde i sada počivaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)