STRUČNJAKINJA JOŠ NEMA U UDŽBENICIMA: Nacionalni prosvetni savet vratio predlog za uvođenje rodno osetljivog jezika u đačke knjige

Lj. BEGENIŠIĆ

16. 08. 2022. u 09:22

NACIONALNI prosvetni savet smatra da, kada je reč o primeni rodno osetljivog jezika u udžbenicima, treba poštovati stav lingvistike i srbistike.

СТРУЧЊАКИЊА ЈОШ НЕМА У УЏБЕНИЦИМА: Национални просветни савет вратио предлог за увођење родно осетљивог језика у ђачке књиге

Foto Ž. Knežević

Zbog toga je Savet vratio na doradu Predlog standarda kvaliteta udžbenika kojim se reguliše primena rodno osetljivog jezika u udžbenicima, jer stojimo na stanovištu da standardi treba da se prilagode stavu Matice srpske i Odbora za standardizaciju srpskog jezika, koji su se izjasnili o ovom pitanju.

Ovo je za "Novosti" rekao prof. Radivoje Stojković, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, povodom Predloga standarda kvaliteta udžbenika koji je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja prosledio ovom telu na davanje mišljenja.

Ovaj zavod sačinio je Predlog standarda kvaliteta udžbenika kojim se uvodi obaveza da svi udžbenici i druga nastavna sredstva do 24. maja 2024. budu napisani rodno osetljivim jezikom. To znači da bi, počevši od školske 2024/2025. godine, počela primena rodno osetljivog jezika u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovnom sistemu. Zbog toga više ne bi mogla da se koristi školska i druga literatura, ukoliko nije napisana rodno osetljivim jezikom. Ove odredbe, inače, deo su Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je na snazi nešto više od godinu dana.

Rodno osetljivi jezik poznaje reč "vatrogaskinja", Foto G. Šljivić

Stručna javnost, koja od samog početka smatra da se ovim zakonskim rešenjem vrši nasilje nad srpskim jezikom, ne odstupa od stava da rodno osetljivom jeziku nije mesto u udžbenicima. Jer, ako bi se u đačkoj literaturi primenio rodno osetljiv jezik, morale bi da se koriste paralelne forme - učenici/ce ili učenici i učenice, naučnici/ce ili naučnici i naučnice, biolozi/škinje ili biolozi i biološkinje. Bile bi obavezne i stručnjakinje, vojnikinje, vatrogaskinje...

Matica srpska i Odbor za standardizaciju srpskog jezika doneli su stručno mišljenje o Predlogu stadnarda kvaliteta udžbenika. S njihovim mišljenjem složile su se srbističke katedre sa svih šest državnih univerziteta u Srbiji.

- Budući da se u Predlogu standarda kvaliteta udžbenika na više mesta, sasvim opravdano, insistira na tome da pitanja, zadaci i nalozi u udžbenicima i svim tekstovima budu jasno formulisani, prilagođeni uzrastu i razvojnom nivou učenika, da jezik kojim su napisani bude funkcionalan i doprinosi lakšem razumevanju sadržaja, potpuno je nejasno zašto se u njemu insistira na rodno osetljivom jeziku, iako se u samom tekstu predloga on ne primenjuje - piše u stručnom mišljenju Matice srpske i Odbora.

Navodi se da se na početku Predloga nalazi rečenica: "Svi pojmovi koji su u ovom pravilniku upotrebljeni u muškom gramatičkom rodu obuhvataju muški i ženski rod lica na koji se odnose", pa se lingvisti pitaju zašto ista takva rečenica ne bi mogla da stoji i u udžbenicima.

- Ukoliko se, sasvim opravdano, ovom formulacijom želela izbeći komplikovana rečenična struktura nastala upotrebom paralelnih formi za označavanje osoba muškog i ženskog pola, nejasno je zašto ne bi slična uvodna formulacija, koja se iz ugla jezičke nauke smatra jedino ispravnom, mogla biti obavezan deo svakog udžbenika i nastavnog sredstva nego se insistira na upotrebi rodno osetljivog jezika - navodi se u stručnoj oceni Matice i Odbora.

UZOR GRAMATIKA, A NE PRIRUČNIK

LINGVISTI naglašavaju da uzor u pisanju đačkih knjiga može biti samo "Normativna gramatika srpskog jezika", a nikako "Priručnik za rodno osetljiv jezik", koji se već tri godine nalazi na sajtu Vlade Srbije. Takođe, stručna javnost pita i da li će nacionalna biblioteka, gradske, školske i sve druge biblioteke morati da se prilagode rodno osetljivom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)