SVI DA SE OGLASE O SPAJANJU RAZREDA: Sindikat obrazovanja Srbije zatražio izjašnjavanje Nacionalnog prosvetnog saveta

Lj. B.

12. 08. 2022. u 13:00

SINDIKAT obrazovanja Srbije zatražio je mišljenje Nacionalog prosvetnog saveta (NPS) u vezi sa primenom zakonske odredbe koja podrazumeva spajanje viših razreda u osnovnim školama u jedno odeljenje.

СВИ ДА СЕ ОГЛАСЕ О СПАЈАЊУ РАЗРЕДА: Синдикат образовања Србије затражио изјашњавање Националног просветног савета

Foto: Tanjug

Ova zakonska obaveza trebalo bi da počne da se primenjuje od 1. septembra, a tome se oštro protive prosvetni sindikati, ali i nastavnici koji tvrde da ne znaju kako će držati nastavu različitim razredima na istom času. Značiće spajanje odeljenja od petog do osmog razreda, sa maksimalno 15 đaka u učionici.

- Prihvatili smo inicijativu Sindikata obrazovanja Srbije i sledeće nedelje ćemo formirati radnu grupu koja će sprovesti široke konsultacije o ovoj temi, a NPS će doneti odluku kada bude imao celovitu infomaciju - rekao je za naš list Radivoje Stojković, predsednik NPS.

On ističe da je Savet zatražio mišljenje svih institucija u državi na koje se ovaj problem odnosi, a među njima su i ministarstva o porodici, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, brigu o selu... Mišljenje je zatraženo i od poverenika za zaštitu prava deteta, nacionalih saveta, Učiteljskog fakulteta, Društva učitelja, ali i stručnjaka koji se bave obrazovanjem, pedagoga i psihologa.

- Tek kada pribavimo sva ova mišljenja imaćemo celovit pristup. Moramo sagledati sve moguće posledice jedne takve odluke - ističe Stojković.

MANjE OD 50 ĐAKA U 60 ŠKOLA

PREMA nekim procenama, ukoliko zaživi ovaj zakonski predlog o kombinovanim odeljenjima, bilo bi zatvoreno 350 seoskih škola. U Ministarstvu prosvete tvrde da to nije tačno i da postoje škole koje pohađa samo šestoro učenika od prvog do osmog razreda, a da 69 osnovnih škola ima manje od 50 učenika.

Inače, direktori škola su imali obavezu da do 8. avgusta školskim upravama dostave predloge za formiranje kombinovanih odeljenja za narednu školsku godinu. Oni to, međutim, nisu učinili jer, kako kažu, ne žele da se upuštaju u taj posao, pošto bi to dovelo do pada kvaliteta nastave, zatvaranja seoskih škola, viškova u prosveti...

Predmetni nastavnici, takođe, tvrde da ne znaju kako bi predavali različitim razredima na istom času gradivo različitih nivoa, ni kako bi čas od 45 minuta podelili...

U Ministarstvu prosvete odbacuju ove primedbe i ističu da je reč o postupku koji će olakšati nastavu.

- Ako imate petoro ili šestoro učenika osmog razreda i jednog učenika sedmog razreda, on može da se, zbog njegove socijalizacije i mogućnosti napretka, priključi učenicima osmog razreda i da zajedno pohađaju časove - pojasnio je nedavno pomoćnik ministra Milan Pašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024