KONAČNO VIŠE ĐAKA PRVAKA: Na teritoriji Republike Srpske najviše upisanih u Banjaluci, a najmanje u područnim školama

M. GRUBOR/N. LAZUKIĆ

29. 07. 2022. u 07:17

PREMA podacima o broju upisanih učenika u prvi razred osnovne škole za školsku 2022/2023. godinu, nakon više godina, zabeležen je rast broja upisane dece, saopšteno je iz Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske.

КОНАЧНО ВИШЕ ЂАКА ПРВАКА: На територији Републике Српске највише уписаних у Бањалуци, а најмање у подручним школама

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U aprilu i maju upisano je 9.074 učenika, što je za 125 đaka više u odnosu na proteklu školsku godinu. A, imajući u vidu da svake godine do septembra bude upisan dodatni broj učenika, u Ministarstvu i ovog puta očekuju da će i do početka nastave biti upisano još učenika.

I dok brojne škole širom RS svake godine otvaraju vrata za dodatni broj učenika, pojedina područna odeljenja ostaju prazna.

- Najmanje učenika upisano je u OŠ "Josif Pančić" u Kozicama gde je upisan samo jedan učenik, zatim u OŠ "Petar Škundrić" u Budimlić Japri i OŠ "Branko Ćopić" u Donjem Duboviku gde su upisana po dva đaka - kazali su u Ministarstvu.

- Najviše upisane dece je u Banjaluci - 1.854 učenika, sledi Bijeljina sa 896 učenika, Prijedor sa 494, Doboj - 448 đaka i Gradiška sa 350 učenika - rekli su iz Ministarstva.

NE PLANIRAJU RACIONALIZACIJU

UPRKOS malom broju učenika koji su upisani u pojedine osmoletke, odnosno područna odeljenja, iz Ministarstva prosvete i kulture saopštavaju da za narednu školsku godinu, ipak, ne planiraju racionalizaciju mreže škola.

Da bi se unapredilo školstvo, sprovodi se niz mera kao podrška roditeljstvu, a to su program pripreme za decu pred polazak u školu, prošireni program u školama, besplatni udžbenici za osnovce (od prvog do petog, svako treće i naredno dete iz višečlanih porodica i pobednici republičkih takmičenja), sufinansiranje prevoza za osnovce čije je mesto stanovanja udaljeno četiri i više kilometara od škole, obezbeđivanje asistenata za učenike sa smetnjama u razvoju koji pohađaju nastavu u redovnim školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAŠTO BEBE NE TREBA LJUBITI? Dr Milićević za Novosti: Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)

ZAŠTO BEBE NE TREBA LjUBITI? Dr Milićević za "Novosti": Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)

PEDIJATAR dr Saša Milićević rekao je za "Novosti" da neće svaka beba obolela od velikog kašlja završiti na bolničkom lečenju. Kako se bebe leče? Koja se terapija primenjuje? Koliko traje vakcinalni imunitet? Samo su neka od pitanja koje smo postavili pedijatru dr Milićeviću u prvoj epizodi podkasta "Nije samo naslov ".

06. 02. 2024. u 15:17

Komentari (0)

SAN POSTAJE JAVA: Meridianbet te vodi na EURO2024. Pogodi najveću kvotu i budi deo spektakla!