SPAJANJEM ODELJENJA OSTAĆE BEZ ČASOVA! Od septembra povećaće se broj tehnoloških viškova među prosvetarima

J. Ž. SKENDERIJA

29. 07. 2022. u 09:14

AKO se direktori osnovnih škola u Srbiji budu strogo držali Pravilnika o formiranju odeljenja, koji predviđa uvođenje kombinovane nastave od petog do osmog razreda, od 1. septembra će nastavnici mnogih seoskih obrazovnih ustanova ostati bez prošlogodišnje norme, odnosno postaće delimični tehnološki viškovi, a neki od njih ostaće i bez posla.

СПАЈАЊЕМ ОДЕЉЕЊА ОСТАЋЕ БЕЗ ЧАСОВА! Од септембра повећаће се број технолошких вишкова међу просветарима

Foto: D. Karadarević

Prema podacima Sindikata obrazovanja Srbije, tridesetak nastavnika moglo bi da ostane bez ijednog časa u fondu, a veliki broj njih bi imao smanjenu normu. Program zapošljavanja prosvetnih radnika za stalno, koji po nekoliko godina rade na određeno, na ovaj način bio bi ugrožen, jer će se među stalno zaposlenima rasporediti postojeći fond časova, a oni ostati prekobrojni.

Najugroženije su škole u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu, ali biće problema i u pograničnim područjima na severu Vojvodine.

- Sve novine, pravilnike, nove procedure Ministarstvo prosvete počinje da sprovodi preko leta kada smo svi na kolektivnom godišnjem odmoru - kaže Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije (SOS). - Direktori škola su preporuku dobili i čini se da se strogo pridržavaju odredbe koja će ugroziti ne samo kvalitet nastave, već i opstanak škola.

Aleksandar Nikolić, predsednik Odbora Jablaničkog okruga SOS tvrdi da će zbog novih pravila o spajanju odeljenja i različitih razreda samo u Školskoj upravi Leskovac biti hiljade radnih sati manje.

PO JEDNOG ĐAKA IMAJU 143 ŠKOLE

VIŠE od 19.000 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji pohađa nastavu u kombinovanim odeljenjima. U odeljenja sa kombinacijom dva razreda ide 15.842 đaka, 2.130 uči sa drugarima iz tri razreda, a sa četiri 1.291 učenik. Čak 143 škole imaju samo po jednog učenika, pokazuju zvanični statistički podaci za školsku 2020/21. godinu.

- To znači da će 550 do 600 nastavnika dobiti status tehnološkog viška, odnosno imaće manje časova nego u prethodnoj školskoj godini - kaže naš sagovornik. - Na taj način 70 procenata izdvojenih odeljenja moglo bi da bude zatvoreno, a u problemu su Medveđa, Vlasotince, Crna Trava... Ako se to dogodi i ta mesta će nestati.

Svi ovi nastavnici rade u malim seoskim školama koje su prilično udaljene jedna od druge i teško je uklopiti raspored časova, a još teže im je da normu popunjavaju na dva ili tri mesta.

- Ako u Vlasotincu budemo imali samo jedno odeljenje manje nego lane, psiholog će ostati na 50 odsto norme, a o ostalim nastavnicima da ne govorimo. Nismo mi krivi što je u Jablaničkom okrugu 6.000 ljudi manje samo od početka godine. Na ovaj način ih nećemo zadržati, a ni sprečiti dalje migracije - obrazlaže Nikolić i dodaje da će se, po svemu sudeći, ovom državnom preporukom ugasiti najstarija škola u Jablaničkom okrugu u selu Lece, kao i u Tularima, na samo tri kilometra od prelaza sa KiM.

MANJAK NORME GASI USTANOVE

NA osnovu Stručnog uputstva o formiranju odeljenja za narednu školsku godinu, primera radi, u OŠ "Karađorđe Petrović" u Kruševici važila bi kombinacija petog (devet učenika) i šestog razreda, u kome su četiri đaka. Sedmi i osmi se ne bi kombinovali. Škola bi izgubila jedno od devet odeljenja, koliko ih ima trenutno. Najugroženiji bi bili nastavnici srpskog i matematike koji bi ostali bez četvrtine norme.

Koliko je tačno prosvetara prekobrojno biće poznato na kraju avgusta, kada Ministarstvo prosvete dobije sve podatke o odeljenjima i zaposlenima u celoj Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SUPRUGA VODITELJA Lepa glumica iz popularnih serija: Brzo smo shvatili da smo se zavoleli (FOTO)